Radio 2

Koningin Mathilde trapt Voorleesweek af met bezoek aan kleuterschool in Merksem 

In kleuterschool Groenendaal in Merksem is koningin Mathilde komen voorlezen voor een groepje kinderen. Dat deed ze naar aanleiding van de Voorleesweek, waar de koningin meter van is. "We waren heel blij met het enthousiasme bij haar en bij onze kleuters", zegt Greet Pauwels, directeur van de school.

Traditioneel opent koningin Mathilde elk jaar de Voorleesweek van Iedereen Leest. Tijdens die week wordt het belang van voorlezen onder de aandacht gebracht. Dit jaar is het thema "Word jij mijn voorleesbuddy?" waarbij Iedereen Leest op zoek gaat naar 10.000 voorleesbuddy's. "Het is een warme oproep aan iedereen om zich te engageren als voorleesvrijwilliger", zegt Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest.

"Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling", gaat Dhaene verder. "Het is een moment van ontspanning en het stimuleert ook de verbeelding en fantasie bij kinderen. Er zijn eigenlijk geen nadelen aan voorlezen." Om die 10.000 buddy's te vinden, wil Iedereen Leest iedereen bereiken: (groot)ouders, leerkrachten, broers of zussen, bibmedewerkers en vrijwilligers. 

Anderstalige ouders en kinderen

Koningin Mathilde is een van de voorleesbuddy's en daarom ging ze langs bij kleuterschool Groenendaal in Merksem om voor te lezen aan de kinderen. "Er werd voor onze school gekozen omdat we ingestapt zijn in het KAAP-project", vertelt Greet Pauwels, directeur van kleuterschool Groenendaal. "Daarbij krijgen ouders Nederlandse les op de school van hun kinderen. Zo wordt meteen ook de betrokkenheid van ouders bij de school vergroot. De kinderen van de KAAP-ouders hebben de mogelijkheid om thuis een voorleesbuddy te krijgen."

Voor anderstalige kinderen en ouders is voorlezen heel belangrijk en nuttig, benadrukt Sylvie Dhaene. "Je hoort en leest veel nieuwe woorden en ontdekt ook de context ervan. Het vergroot de kennis over de wereld."

Alle kleuters waren heel enthousiast over het bezoek van koningin Mathilde en vormden een erehaag met Belgische vlaggetjes. "Het was heel fijn om de koningin te ontvangen", zegt Greet Pauwels. "De kinderen hebben vanochtend nog tekeningen voor haar gemaakt. Het was best wel spannend, maar we zijn blij met hoe het gegaan is."

Meest gelezen