De gemeente Heers stopt eind december met de collectieve opvang van Oekraïense vluchtelingen in hotel Ri Coëme.© frmi

Oorlogsvluchtelingen

Heers stopt met opvang Oekraïense vluchtelingen in hotel

Heers -

De gemeente Heers stopt eind december met de collectieve opvang van Oekraïense vluchtelingen in hotel Ri Coëme. De Oekraïners moeten nu zelf op zoek naar een woonst en krijgen daarvoor hulp van het Heerse OCMW en vzw IN-Z.

Frank Missotten

In haar zoektocht naar opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen kwam de gemeente in het voorjaar van 2022 uit bij hotel Ri Coëme langs de Steenweg in Heers. Die accommodatie voldeed aan alle vereisten. In een mum van tijd waren de acht kamers, goed voor achttien vluchtelingen, bezet. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het pand voor één jaar te huren. Doordat de oorlog bleef aanslepen, is die termijn verlengd. Begin volgend jaar eindigt nu de collectieve opvang in het hotel.

Buffer

“Het klopt dat ons huurcontract met het hotel afloopt in maart 2024”, vertelt schepen van Sociale Zaken Heidi Pirlotte (VLDumont). “Wij hebben de mensen de tijd gegeven tot 31 december om een andere woonst te zoeken. Dan hebben we nog een buffer indien het voor sommigen niet zou lukken en hebben we ook nog tijd om het hotel weer leeg te maken. Alle steunmaatregelen blijven gelden zolang ze aan de voorwaarden voldoen en inwoners van Heers blijven.”

Brugpersoon

De sociale dienst van het Heerse OCMW laat de Oekraïners niet in de kou staan. “We zoeken actief mee naar een woonst”, legt eerste schepen Pirlotte uit. “We werken daarvoor samen met IN-Z. Een brugpersoon die de Oekraïense taal machtig is, komt ons ondersteunen. Die helpt de Oekraïners met het zoeken naar een nieuwe verblijfplaats en met het huurcontract, maar ook met de kleinere zaken zoals doktersafspraken maken en betalingen doen. In Heers hebben we bij het OCMW nog dossiers van dertien Oekraïners. In het hotel zijn op dit moment nog vijf kamers bezet, dat gaat over negen personen. De Oekraïners die daar al vertrokken, zijn allemaal op de private markt gaan huren.” (frmi)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer