© ANP / Peter Hilz

Enkel in “zeer extreme situaties” riskeert ons land deze winter stroomtekorten

België riskeert deze winter geen stroomtekorten. Enkel in ”zeer extreme situaties” dreigt een probleem met de bevoorradingszekerheid. Dat blijkt uit een rapport van ENTSO-E, de Europese verenging van netbeheerders.

gjs
Bron: BELGA

Volgens ENTSO-E is er voor de komende winter 2023-2024 sprake van een grote beschikbaarheid van het productiepark in ons land, en zal ook de vraag naar elektriciteit in lijn blijven met vorige jaren. Gepland onderhoud aan installaties kan eventueel ook worden uitgesteld, klinkt het in het rapport van de Europese netbeheerders.

In normale omstandigheden, zo concludeert het rapport, kan België stroom blijven uitvoeren. In “zware” omstandigheden - veel vraag naar stroom en weinig hernieuwbare energie die beschikbaar is - is er structureel nood aan invoer van stroom voor het dekken van tekorten. En enkel in “zeer extreme situaties” dreigt het risico op tekorten. ENTSO-E schat die mogelijkheid in als “laag”.

Beter dan vorig jaar

Hoogspanningsbeheerder Elia bevestigt dat. Er worden geen problemen met de bevoorradingszekerheid verwacht. “We staan er beter voor dan vorig jaar. De gasvoorraden in Europa zijn overal goed gevuld, en ook het Franse nucleaire park staat er beter voor”.

Als gesproken wordt over “zeer extreme situaties” die kunnen leiden tot bevoorradingsrisico’s, dan gaat het over “extreme koudegolven” of het “onverwacht uitvallen van grote eenheden bij ons of in Frankrijk”, klinkt het bij Elia. “Waakzaamheid is altijd geboden.”

De situatie op het stroomnet in Frankrijk - waar in de winter veel elektrische kachels branden - heeft een grote impact op ons land.  Beide stroomnetwerken zijn immers met elkaar verbonden, net als met andere landen. Frankrijk beschikt over een groot aantal kernreactoren, die een belangrijk deel uitmaken van het Europese stroomnetwerk. De onbeschikbaarheid vorig jaar van heel wat Franse kernreactoren was één van de oorzaken van de energiecrisis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER