© BELGA

Regering sluit deal van 1,7 miljard euro met FN Herstal, en dat is goed nieuws voor fabriek in Zutendaal

De federale regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een akkoord tussen Defensie en FN Herstal. Het leger neemt de komende 20 jaar voor 1,7 miljard euro wapens en munitie af van de Waalse wapenproducent. De deal levert jobs op in Herstal, maar ook in Zutendaal, waar een nieuwe productielijn wordt opgestart.

gjs
Bron: BELGA

De regering werkt al een tijdje aan een deal met FN Herstal, dat in handen is van de Waalse overheid, voor de levering van wapens en munitie aan Defensie. Dat gebeurt zonder openbare aanbesteding en voor een periode van maar liefst 20 jaar. Premier Alexander De Croo verwees vrijdag tijdens een persconferentie naar het artikel 346 van het EU-werkingsverdrag, dat stelt dat lidstaten maatregelen kunnen nemen, onder meer op vlak van de productie van wapens, munitie en oorlogsmateriaal, “die noodzakelijk worden geacht voor de bescherming van de essentiële veiligheidsbelangen”. 

Het akkoord omvat 1,7 miljard euro, niet alleen voor wapens en munitie maar ook voor onderhoud, reparaties, stockage en onderzoek en ontwikkeling. Volgens de premier levert dat alles 60 extra jobs op. In Herstal, waar de hoofdzetel van FN gevestigd is, maar ook in de afdeling in Zutendaal. Daar komt een nieuwe productielijn. Minister van Defensie Ludivine Dedonder gaf aan dat dat cijfer het beginpunt is. Waar de deal op twintig jaar tijd en met de huidige geopolitieke context toe kan leiden, is onvoorspelbaar, zei ze. 

“Belangrijke stap”

De PS-politica sprak van een “belangrijke stap vooruit in de versterking van de strategische autonomie van België” en gaf aan dat verschillende andere Europese landen al hun interesse hebben laten blijken om in het project mee te stappen. Voor aankondigingen op dat vlak is het echter nog te vroeg.

De Europese Unie maakt er sinds de oorlog in Oekraïne is losgebarsten een punt van om de jarenlang verwaarloosde Europese defensie-industrie herop te bouwen. De vraag naar wapens en munitie is onder impuls van het conflict sterk toegenomen en Europa is voor de toelevering daarvan erg afhankelijk van derde landen. Dedonder wees er vrijdag nog eens op dat 85 procent van de munitie vandaag van buiten de EU komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer