Direct naar artikelinhoud
OverzichtDe Lekkerste Spaghetti

50 x geproefd en goedgekeurd: hier eet je de lekkerste spaghetti

Café CongéBeeld RV

Weinig gerechten die jong en oud gelukkiger maken dan een dampend bord spaghetti bolognese. Maar waar eet je nu de beste? Wij gingen proeven in bruine kroegen, pastaketens en familierestaurants en kwamen terug met een rode mond en onze vijftig favoriete adressenvoor een heerlijke bolognese, traditionele ragù of veggie-variant.

ANTWERPEN

De Nieuwe Linde, Antwerpen

De Nieuwe Linde is een buurtcafé op het Antwerpse Zuid waar de kwaliteit van hun koffie, wijn of 38-koppige bierselectie je als vanzelf aanmaant tot een spaghetti van het huis (met of zonder vlees). Over het recept houdt de chef de lippen stevig op elkaar. De combinatie van de altijd beetgare pasta en het totale gebrek aan de plas water die elders wel eens in je bord achterblijft maakt van dit adres een vaste stop voor een portie geluk en comfort. Wie zijn kom niet de baas kan krijgt het restje trouwens mee naar huis.

16 euro, Pacificatiestraat 49, denieuwelinde.be

Brel, Berchem

Ooit al gehoord van paccheri? Het is alvast geen Italiaanse dans die het plezier van een dampende kom spaghetti voorafgaat, al had dat in het geval van Brel perfect gekund. Paccheri is een buisvormige pastasoort met een stevige beet die erom smeekt om door de heerlijke vleessaus (de Italiaanse ragù) gevuld te worden. Volgens de uitbaters van Brel levert dit de best denkbare combinatie op. Bovendien is de toog van deze gastropub de ideale setting om de vergelijkende test te doen.

16,50 euro, Statiestraat 46, op Instagram: @brelberchem

Café KamielBeeld rv

Café Kamiel, Antwerpen

Bij Kamiel hoef je nooit te reserveren, behalve op donderdagavond. Tussen 17 en 21u is er het wekelijkse spaghettifestijn waarbij je zoveel borden mag opscheppen als je innerlijke Don Corleone de baas kan. Op het menu: de klassieke bolognese en een 100 procent groenten-versie. Liever glutenvrije spaghetti à volonté? Kamiel luistert graag naar je verzoek. Je bord berglandschapgewijs afwerken doe je hier met gemalen parmezaan of emmentaler.

15 euro, Markgravelei 90, cafekamiel.be

PiciBeeld rv

Pici, Antwerpen

Een goeie spaghetti is het bewijs van de belangrijkste culinaire wet: eenvoud siert. In dit ambachtelijk pastarestaurant wordt dagelijks een tiental pasta’s bereid op basis van de beste biologische ingrediënten. Hier wordt ragù van rund urenlang gegaard zodat het alle tijd krijgt om op smaak te komen. Hoeveel liefde en passie er verder aan je pappardelle al ragù te pas komt, dat kan je via de glazen keukenwand zelf ontdekken. In de wandelgangen wordt zelfs gefluisterd dat Pici binnenkort pastaworkshops zal organiseren.

19 euro, Dageraadplaats 13 en Muntstraat 2, pastapici.be

MarioBeeld rv

Mario, Antwerpen

Tegen de charme van een Italiaans familierestaurant kan weinig op. De authentieke spaghetti van Mario is als Antwerpse klassieker een rasechte hartendief. Locals komen in het traiteurgedeelte hun saus oppikken terwijl je op de bovenverdieping tijdens het middaguur de benen onder de rood-wit geblokte tafellakens schuift. Godfather Mario gaf de fakkel – samen met zijn receptenboekje – door aan zijn zoon en dochter. Bij een spaghetti bolognese bepaal je zelf de pasta: tagliatelle of toch maar de vertrouwde spaghetti.

19 euro, Kammenstraat 71, mariorestaurant.be

Heilig HuiskenBeeld RV

Heilig Huisken, Antwerpen

Heilige huisjes zijn er om te slopen, tenzij er in hun keukens donders goede pasta wordt klaargemaakt. Bij een bezoek aan deze herberg weet je je omringd door een bont gezelschap. Jong en oud verdringen zich hier op vrijdagavond voor het heilig uurken omstreeks 17u, want dan worden bieren (Stella, Bolleke, Hoegaarden) getapt voor de stuntprijs van 2 euro per stuk. Wie nog centen overhoudt, adviseer ik om die te spenderen aan een fameuze portie spaghetti bolognese of spaghetti veggie.

Vanaf 11 euro, Kloosterstraat 155, cafeheilighuisken.be

La Terrazza, Wilrijk

Je hebt geen zin om te koken, maar wel het uitzonderlijke geluk dat er een geweldig Italiaans restaurant om de hoek zit? Van de royale service tot de Sardeense keukengeheimen van chef Enrico Usai: elk detail is even fantastisch in La Terrazza. Het uitkijken naar het hoofdmaal begint al bij de selectie antipasti met onder meer vitello tonato en burrata. Wanneer de aroma’s van de pappardelle met de vijf uur lang gegaarde ragùsaus eindelijk je neusvleugels bereiken, kan het feest niet op. Deze pasta is beslist elke euro waard!

26 euro, Prins Boudewijnlaan 326, laterrazzawilrijk.be

Den Trol, Schoten

In dit bruine café met zijn 40-jarige (en overigens ijzersterke) staat van dienst bestel je aan de toog en is het vervolgens wachten geblazen tot de pastamagie zich voltrekt. Kinderen zijn er welkom en ook jij kunt er spelen met je persoonlijke versie van de gekruide Trol-spaghetti op basis van o.a. champignons, ajuin en paprika. Wie hem bijvoorbeeld romiger wil, bestelt de half-om-half waarbij een bechamelsaus wordt toegevoegd om de spicyness wat af te vlakken. Verder zijn er nog meer varianten, waaronder vegetarisch, met spek, spinazie of zalm.

Tussen 9 en 15 euro, Gelemelenstraat 157, cafedentrol.be

Café ErnstBeeld rv

Café Ernst, Antwerpen

Soms mag het wel eens wat meer zijn dan het zoveelste pintje van het vat. Café Ernst heeft dat goed begrepen. De uitbaters selecteerden een uitgebreide bierkaart, met stuk voor stuk ambachtelijke bieren. Ook de wijnkaart met natuurlijke referenties mag er wezen. Om de alcohol wat te temperen, voorzien ze bij Ernst ook in barfood. Behalve nacho’s mag je je hier aan een volkse bolognese verwachten. Voor zij die geen trek hebben in vlees is er de spaghetti all’arrabiata. Bonus: op donderdag betaal je hier maar 9 euro voor je spaghetti.

12,50 euro, Ernest Van Dijckkaai 18, cafeernstantwerp.be

BobbyBeeld rv

Bobby, Berchem

Hoekpanden oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit. Niet alleen valt het licht zoveel royaler, ook de sfeer lijkt opener en vrijer. Hier vlei je je neer in een kleurrijk interieur waarvan het Yves Klein-blauw de herfstblues meteen verdrijft. Bobby presenteert zich doordeweeks als een café annex lunchplek, maar op vrijdagavond breekt het met die regel. Dan schotelt de chef je een bord verse bolognese voor. Geen poespas, wel smaak. Het rundvlees wordt hier gerookt en ook de geheime kruiding mist zijn effect niet.

13 euro, Isabellalei 161, op Instagram: @cafe.bobby

StannyBeeld rv

Stanny, Berchem

Trein in Antwerpen-Berchem gemist? Dan is een afstapje bij Stanny’s kantin geen slecht idee. Gewoon het rode neonlicht volgen. In eigen woorden hebben ze het over hun zaak als een oord vol nonchalance waar de cafépraat de temperaturen regelt. Tussen de daghappen kan je steevast rekenen op een spaghetti bolognese en een vegetarische versie; denk bijvoorbeeld aan een pasta met radicchio en verse tomatensaus. Wie afhaalt mag rekenen op korting of blijft in het slechtste geval plakken aan de geweldige toog.

Tussen 15 en 21 euro, Stanleystraat 1, op Instagram: @cafestanny

OOST-VLAANDEREN

De Spinnekop, Gent

Hier word je ondergedompeld in een bad van wereldmuziek, artisanale bieren en een beperkte eetkaart waaruit je tot 22u30 kunt bestellen. Er is een bescheiden aanbod van lasagne en macaroni, al is het toch de spaghetti (tevens in veggie of volkoren versie beschikbaar) die hier de meeste magen doet knorren. Handig om weten: de Spinnekop is een officieel afhaalpunt voor de biogroenten van De Wassende Maan. De ideale basis voor je eigen spaghettisaus, nietwaar?

13 euro, Einde Were 44, despinnekop.be

BavetBeeld rv

Bavet, Gent

De vestiging aan de Gentse Muinkkaai is waar het voor spaghettiketen Bavet allemaal begon. Toch pretenderen ze hier niet te weten welke spaghetti jou het beste smaakt. Daarom maak je zelf de keuze: classic, volkoren of glutenvrije pasta, je favoriete saus en eventuele extra’s. Hoewel de Bavet met Belgische bolognesesaus de meeste gasten bekoort, loont het de moeite om ook eens af te wisselen. Wat dacht je van de extra pikante, de versie zonder vlees of met kaassaus, die met tijm en champignons, die met kippengehakt of die met feta en rucola? Bij keuzestress bestel je gewoon een combinatie.

Tussen 13,5 en 18 euro, Muinkkaai 120 en locaties verspreid over het land, bavet.eu

The Corner HouseBeeld rv

The Corner House, Gent

Voor het oudste nachtrestaurant van Vlaanderen moet je in Gent zijn. Zestiger Omer Kirsan schotelt je tot 5u ’s ochtends nog een vers maal voor dat het aanbod van slappe friet of plastic kebab ruimschoots overstijgt. Behalve de Franse klassiekers zoals vol-au-vent en steak, is ook de spaghetti een sterkhouder van The Corner House. Voor of na het uitgaan: hier is er steevast spel en vertier te rapen. Behalve de kaas krijg je bij je spaghetti ook nog de levensverhalen van de samengestroomde nachtraven.

15 euro, Lange Violettestraat 102, thecornerhouse-restaurant.business.site

De KastartBeeld rv

De Kastart, Gent

Room, room en nog eens room. Het recept van deze oranjeroze spaghetti? Al dertig jaar lang onveranderd en volstrekt uniek; sommigen vermoeden dat er verse zigeunersaus aan te pas komt. In De Kastart eet je 100 procent Belgische spaghetti (ook veggie!) met capellini die de saus mooi absorbeert, gegarneerd door typische slierten gemalen kaas. Hoewel je kunt kiezen tussen drie maten hou je voor de veiligheid maar beter in je achterhoofd dat de porties op beren zijn afgemeten.

Tussen 12,90 en 22,40 euro, Onderbergen 42, dekastart.be

Gillia, Dendermonde

Gillia gaat terug naar de essentie van de Italiaanse keuken: soberheid, versheid en kwaliteit. Alle sauzen en verse pasta’s worden in huis gemaakt. Om het boeiend te houden is er een rijke keuze aan pasta: volkoren penne, ravioli, tagliolini (een dunnere versie van linguine) of de schelpvormige conchiglie. De veggie ragù skipt de pancetta en het Italiaanse rundvlees uit het origineel, maar behoudt de diepgang in smaak. Qua extra toppings kan je helemaal wild gaan met kikkererwtballetjes, berloumi, courgettebloem, mozzarella of parmaham.

Tussen 10 en 19 euro, Sint Gillislaan 78, gillia.com

VIERNULVIER Café, Gent

Elk item op de menukaart van VIERNULVIER beantwoordt aan het LEF-principe, zo wordt er gekookt met verse ingrediënten van lokale, ecologische of fair trade origine. De spaghetti is een vleesgeworden klassieker van het gelijknamige cultuurhuis, tenzij je opteert voor de plantaardige versie. Het geroosterde venkelzaad in de saus zorgt bovendien voor een zoetpittige toets. Te bestellen bij een kleine of grote honger en rijkelijk te bestrooien met emmentaler of vegan kaas.

Tussen 12,50 en 14,50 euro, Sint-Pietersnieuwstraat 23, viernulvier.gent

Café Congé, Gent

Soms weet je al dat het ergens goed zit zonder dat je nog maar één blik op de menukaart hebt geworpen. In Café Congé bijvoorbeeld pik je meteen de sympathieke vibe van de eigenaars op. De mengelmoes van verschillende culturen, leeftijden en achtergronden boeit een hele avond lang. Of je nu bier of een huisgemaakte spaghetti met grof versneden gehakt – bij de vegetarische spaghetti horen linzen – bestelt: in dit warme nest word je elke minuut gesoigneerd.

Tussen 11 en 18 euro, Fonteineplein 22, op Instagram: @cafe_conge

Martino, Gent

De roots van het veelvuldig in Vlaanderen gesmeerde broodje martino liggen sinds 1955 in Gent dankzij de familie Noë. Vandaag staat met Guillaume en Gilles Noë de derde generatie aan het roer. Het genereuze hart van Martino blijft onveranderd, alleen zit het jasje tegenwoordig iets strakker. Ik moet toegeven dat de hippe merch met sweaters al even verslavend is als de spaghetti bolognese en de steak bolognese (voor wie het aandurft). Schrik niet wanneer je hier bekende chefs met roze vlekken rond hun mondhoeken spot. Ze bijten niet.

Tussen 17 en 19 euro, Vlaanderenstraat 125, snackbarmartino.be

The Kudu LodgeBeeld RV

The Kudu Lodge, Wortegem-Petegem

Geen beter excuus voor een Kudu-spaghetti dan na een fikse herfstwandeling in de Vlaamse Ardennen. De gemoedelijke ambiance en de originele winterdrankjes – ooit al een hot negroni of hot aperol geproefd? – zijn slechts enkele troeven van The Kudu Lodge. Groenten voor haar oerdegelijke spaghetti shopt Frauke Dekeyser bij de lokale kruidenier, voor het vlees werkt ze samen met slagerij Blockeel. Koolhydraatvrije pasta is er op aanvraag. Elke laatste woensdag van de maand spelen muzikanten en comedians hier trouwens de pannen van het dak – uiteraard na een fond gelegd te hebben met Frauke’s spaghetti.

Tussen 11 en 15 euro, Oudenaardseweg 31a, op Facebook: @thekudulodgewortegem

BRUSSEL

Meyboom, Brussel

Deze volkse Brusselse kroeg verwijst naar een middeleeuwse volksfeesttraditie waarbij een Meyboom of vreugdeboom werd geplant om het einde van een periode met torenhoge bieraccijnzen te vieren. Het decor van de Meyboom doet dankzij de authentieke lambriseringen nostalgisch aan. Voor de spaghetti bolognese – die al op de kaart prijkte in de jaren 80 – wordt capellini gebruikt en dankzij korianderzaad is de pasta ook fris gekruid. Nog meer op het menu: een kinder- en een vegetarische versie én de vlotste lunchservice van onze hoofdstad.

Tussen 12,50 en 15 euro, Zandstraat 39, restomeyboom.be

Café BastocheBeeld RV

Cafe Bastoche, Elsene

Uitgerekend op de plek waar vroeger de laatste groet gebracht werd aan overleden Elsenaars zag Cafe Bastoche het levenslicht. De vegetarische spaghetti (op basis van sojagehakt) is hier intussen al even populair als de mythische bolognese die je naargelang je honger en smaak kunt laten afwerken met een extra pollepel saus of een tweede kaasberg. Bovendien is er dankzij het uitgebreide pastamenu – je krijgt de keuze tussen 20 versies – geen kans op verveling. Jong of oud, met een uitgelaten groep vrienden of gewoon solo; hier zit je goed.

Tussen 12,90 en 17,90 euro, Boondaalsesteenweg 473, op Instagram: @cafebastoche

UnionBeeld rv

Brasserie de l’Union, Sint-Gillis

Met een terras op een verkeersvrij plein is hier altijd wat te bewonderen. Ook binnen straalt het geheel een ongedwongen dorpssfeer uit waar alles kan en mag. De spaghetti verorberen tussen Brusselaars van allerlei slag is de perfecte opwarmer voor de liveoptredens die hier regelmatig plaatsvinden. Wedden dat je er niet aan kunt weerstaan om het laatste beetje saus op te doppen met een stukje brood? Bovendien staan de reuzenporties in schril contrast met de magere rekening achteraf.

13 euro, Sint-Gillisvoorplein 55, op Instagram: @brasseriedelunion

Tontons, Ukkel

De heerlijke bolo Tontons slaagt erin de mythische al dente textuur te combineren met een saus rijk aan kwaliteitsgehakt. Pimpen is mogelijk met burratina, rode pepers of zelfs kaviaar. Onder het mom ‘klinken is altijd een goed idee’ bestel je hier een royale aperitiefplank. Wie liever geen vlees eet, krijgt in deze familiale spaghetti­bistro met de glimlach een bord op basis van gekonfijte kerstomaten en basilicum voorgezet. Ook de kinderen neem je zorgeloos mee: zij kunnen formulegewijs hun spaghettimaal afronden met een rijstpapje of ijsbolletje.

Tussen 14 en 19 euro, Dekenijstraat 69, tontons.be

FrascaBeeld RV

Frasca, Elsene

Bij Osteria Frasca verandert het menu al naargelang de aanvoer van de markt en het humeur van de chef. Al mag je tussen het handjevol pasta’s – vrijwel altijd met de nadruk op groenten – uitgaan van een ragù. Wanneer je langs het atelier binnenwandelt ben je een bevoorrechte getuige van hoe artisanale bloem vingervlug bewerkt wordt tot fettuccine, pappardelle en rigatoni. Bijzonder is dat de uitbaters hun tijd tussen Brussel en de streek rond het Bolsenameer verdelen, waar ze al enkele jaren natuurwijn en olijfolie produceren. Meer proefwerk!

25 euro, Florencestraat 21, frasca.be

NonaBeeld rv

Nona, Brussel

Van Nona kent iedereen de artisanale pizza’s, minder bekend is hun pastafiliaal, waar je de heerlijkste biologische pasta op je vork draait. Die wordt gemaakt van semolinabloem, afkomstig van harde durumtarwe. Groenten worden geleverd door bioboerderij Le Monde des Mille Couleurs. Vlees? Dat is er ook, als winterspecial prijkt er nu een Napolitaanse ragù genovese op de kaart, een witte ragout op basis van rundvlees en ui. Dankzij een lepel kookvocht krijgt elke pasta een verslavend, boterachtig effect zonder dat er vetstoffen aan te pas komen. Je schuldgevoel mag je dus inslikken.

16,40 euro, Sint-Katelijnestraat 7, nonalife.com

Osteria bologneseBeeld rv

Osteria Bolognese, Elsene

Een huis van vertrouwen, dat is Osteria Bolognese ten voeten uit. Zeker wanneer het over de Italiaanse tagliatelle al ragù gaat, het enige gerecht dat hier permanent op de kaart staat. De uit Emilia-Romagna afkomstige chef Giacomo Toschi is even berucht als zijn familierecept. Elk ingre­diënt­ voor zijn saus of pasta is kraakvers en 100 procent eigen makelij. Je proeft bij elke hap de tijd en aandacht die hij aan zijn pasta’s spendeert. Met 25 zitjes is reserveren een must, tenzij op woensdag. Dan waait iedereen hier aan op goed geluk.

Tussen 19 en 23 euro, Vredestraat 49, osteriabolognese.be

Coin CoinBeeld RV

CoinCoin, Sint-Pieters-Woluwe

Het Brusselse CoinCoin mixt een pastaconcept met een bistrosetting. De meeste gerechten hebben hier een looptijd van een maand, maar dat is buiten de vaste grond van de ragù rigatone gerekend. Hierbij krijg je een saus op basis van varkensvlees en pancetta opgediend. Ook de parmezaan is met haar tweejarige rijping van een smakelijke zeldzaamheid. De vegetarische saus levert een uitstekende balans van onder meer kleine dadeltomaten, sjalotjes, roze knoflook, verse basilicum, stracciatella, pecorino en zelfs een snuifje verse saffraan.

18,80 euro, Jules de Troozlaan 13, coincoinresto.be

VLAAMS-BRABANT

LoosBeeld rv

Loos, Merchtem

Zorgt een allergie ervoor dat je spaghetti, vaker dan je liefhebt, aan je neus moet laten voorbijgaan? Loos in Merchtem doet die frustratie als sneeuw voor de zon smelten. Koolhydraatarm, veganistisch, glutenvrij, tarwevrij, lactosearm of zonder koemelkeiwitten: dankzij de voedingsdeskundige die de kaart opstelt vindt werkelijk iedereen iets naar zijn smaak. In Loos wordt de standaard gezet met een spaghetti bolognese of een veggie bolognese (met pappardelle, tomaat, olijf, kapper, ui, rozenharissa en peterselie). Wie één keer van Loos’ gastvrije sfeer geproefd heeft, keert gegarandeerd terug.

16 euro, Nieuwstraat 4, loos-merchtem.be

OranjerieBeeld rv

Oranjerie, Meise

Van wandelen krijg ik niet alleen dorst maar ook ferme honger. De Plantentuin van Meise is uitgerust met een oranjerie – de plek waar de 19de eeuwse kasteelheer zijn ‘oranjebomen’ en andere exotische planten liet overwinteren. Onder een voorzichtige herfstzon kan je plaatsnemen bij de open haard in de brasserie, terwijl de kinderen ravotten in het Speelbos. In het selfservice horecagedeelte kan je een koud geworden portie opwarmen.

Tussen 12 en 15 euro, Brusselsesteenweg 32, plantentuinmeise.be

De Werf, Leuven

Soms zit je krap bij kas, maar daar heeft je buik per definitie geen boodschap aan. De Werf op het Hogeschoolplein zet in op lage prijzen en heerlijke spaghetti’s. De vegetarische volkoren spaghetti’s met groentjes, getomateerde saus en gegratineerde parmezaanse kaas is hier een van de succesnummers. Wie na een spaghetti groot of klein nog trek heeft kan een stuk petitbeurretaart bestellen. Gun je de maag liever eerst wat rust, dan kan je later ook nog terecht bij de dessertenautomaat die de klok rond tot je dienst staat.

Tussen 7,20 en 10,90 euro, Hogeschoolplein 5, dewerf-leuven.be

Café MetropoleBeeld Todelo

Café Metropole, Leuven

Het tijdloze interieur van Café Metropole creëert instant gezelligheid met tafeltjes waardoor je haast op elkaars schoot kruipt en een toog om urenlang aan te zeveren. Of komt dat speekselvocht los door de spaghetti die de Ethiopische chef Yohannes Kiflehier al 16 jaar lang serveert? Studenten vallen hier in katzwijm voor de keramieken potten boordevol kruidige pasta bolognese (o.a. met paprika, tomaat en tijm) met een bodemloze kom gruyère of parmezaan erbij. De veggie all’arrabiata slaat dat pittige pad verder in.

Tussen 12,90 en 14 euro, Oude Markt 46, cafe-metropole.be

Café Commerce, Leuven

Hou je van een oldskool afgebladderde setting en een gul bord? Dan is de spaghetti van Café Commerce misschien wel op je lijf (en maag) geschreven. De uitbaters omschrijven dit café als ‘een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij’, een filosofie die zich meteen doorzet in de historisch lage prijzen. De spaghetti bolognese is hier even pikant als geliefd. In de vegetarische versie wordt het gehakt vervangen door bonen. Verder doe je je hier te goed aan een uitgesproken muziekselectie dankzij de buren van muziekwinkel Bilbo.

Tussen 7,20 en 9,50 euro, Herbert Hooverplein 16, cafecommerce.be

In de patattezakBeeld RV

In de Patattezak - Bij Pee Klak, Strombeek

Wie ’s avonds met een hongerige maag vanuit Brussel huiswaarts trekt, last best een pitstop Bij Pee Klak in. Deze plek onderscheidt zich met haar nonchalante charme, levendigheid, pikante olie en filmthema – dineren bij een poster van Lady and The Tramp maakt je ervaring des te intiemer. Behalve zijn reguliere bolognese die het goddelijke evenwicht bewandelt tussen zuur, zoet en zout, serveert Pee Klak nog drie versies: vegetarisch, ham-en-kaas en zeevruchten. Het enige nadeel is dat je wellicht de wachtrij moet trotseren. Zo goed dat zelfs Stromae het ervoor over heeft.

Tussen 9,50 en 18 euro, Oude Mechelsestraat 48, indepatattezak.com

LIMBURG

Pulcinella, Hasselt

Zaken met een beperkt aanbod wekken meteen mijn interesse. Alsof ze lijken te zeggen dat ze weten wat ze doen en daarin excelleren. De Italiaanse chef Gianna runt haar restaurant zoals jij jouw vrienden in de living zou ontvangen. Pasta eet je in Pulcinella rechtstreeks uit de pan en zelfs die zal je willen opeten; zo goed zijn Gianna’s kookkunsten. Wie het even zonder vlees wil, bestelt een pikante penne all’arrabiata en wie er graag wat vlees bij heeft kan blindelings vertrouwen op haar klassieke bolognese.

12 euro, Fruitmarkt 14, op Instagram: @pulcinellahasselt

Osteria CelliniBeeld rv

Osteria Cellini, Maasmechelen

De Morgen-chef Peppe Giacomazza heeft een boon voor de pastakeuken van de familie Cellini en hij wéét waarover hij spreekt. De familie komt uit Le Marche, een streek waar de keuken eerlijk en puur is. Dat vertaalt zich ook in de menukaart van Osteria Cellini. Amatriciana wordt geserveerd met spaghettoni, voor zeevruchten valt de keuze op paccheri en ragù wordt gepaird met tagliatelle. Is Maasmechelen iets te ver? Onthou deze naam dan tot het zomerseizoen, want met de foodtruck doet de jonge generatie heel wat festivals aan.

23 euro, Sint-Pietersstraat 46, osteriacellini.com

De Vuvuzela, Ham

De Vuvuzela is een groots, Afrikaans geïnspireerd eetcafé met honderden zitplaatsen, ook op de buitenterrassen. Aan entertainment geen gebrek dankzij trampolines, pingpongtafels, een vijver en minigolf. Bij dat complexloze plezier past een bord zonder poespas. Enter de spaghetti’s van De Vuvuzela die zowel vegan, vegetarisch als in de vleesversie – met kippengehakt – verkrijgbaar zijn. Dankzij de rustige ligging, pal in de Hamse bossen, heb je nog wat uitbuikmogelijkheden in de vorm van een wandeling of fietstocht.

Tussen 12 en 19 euro, Tuinstraat 1, devuvuzela.be

Pastabar G&G, Genk

Vraag je in Genk naar een tip voor een lekkere pasta, dan rolt Pastabar G&G geheid over de tongen. Na een carrière als private chef voor motorcrosser Stefan Everts, opende Gianni Stabile een eigen zaak. De menukaart is een samenvloeisel van de keukens van zijn beide nonna’s. Bekende gasten als voetballer Kevin De Bruyne en acteur Matteo Simoni halen hier hun hart op met een klassieke bolognese (met spaghetti of fettuccine) volgens het recept van nonna Anna. Al is de vegetarische creatie met boter, tuinkruiden, champignons en parmezaan net zo goed een bezoek waard.

18 euro, Klokstraat 9, pastabar-gg.be

Giuliano, Genk

Giuliano Bruno is een man met een gouden talent en een ondernemersvisie. Die combinatie leverde hem o.m. vier Italiaanse restaurants op. In elke vestiging prijkt de bolognese met vers gehakt in een rijkelijke tomatensaus op de kaart. Simpel, lekker en je wordt het nooit beu. Toch nood aan afwisseling? Op de grote menukaart kan je steevast rekenen op een vijftal vegetarische suggesties – van ravioli met truffel over canneloni met ricotta tot linguine met groene pesto.

Tussen 15 en 22 euro, Neerzijstraat 41, giuliano.world

WEST-VLAANDEREN

De gouden appelBeeld RV

Den Gouden Appel, Lichtervelde

In dit bruine café aan de markt van Lichtervelde doen ze liever niet te ingewikkeld: hier passeer je zonder reservatie en het verdere verloop van je avond ligt in de bekwame handen van uitbaatster Madelon Vanzieleghem. Als stamgast spendeerde ze hier vroeger – met dank aan de collectie strips en gezelschapsspelletjes – een groot deel van haar jeugd. Toen de oorspronkelijke oprichters er destijds de brui aan gaven, greep ze haar kans. Wedden dat de spaghetti na een slok huisgemaakte picon dubbel zo hard smaakt in de nostalgische Appel?

Tussen 8 en 16 euro, Marktplaats 13, op Instagram: @den_gouden_appel

Café VlissingheBeeld rv

Café Vlissinghe, Brugge

Café Vlissinghe is met zijn oprichting in 1515 meteen het oudste café van Brugge, gelegen in het historische Sint-Annakwartier, even uit de drukte van de stad. Sinds het café vermeld wordt in internationale reisgidsen kregen de verbroederende locals het gezelschap van toeristen, al blijft het een beleving om hier een huisgemaakte spaghetti – de favoriet van het huis – te bestellen met een pint van het vat erbij. De volkse atmosfeer en het Brugse dialect vormen een heerlijk excuus om in dit authentiek stukje Brugge te verdwalen.

13 euro, Blekersstraat 2, cafevlissinghe.be

In de oude Sint-PieterBeeld rv

In de Oude Sint-Pieter, Izegem

Achter de 18de-eeuwse gevel van In De Oude Sint-Pieter voert een uitgebreide bierkaart met ruim 85 referenties je langs Vlaanderens beste brouwerijen. Naar goede gewoonte – vanaf 1930 was hier een beenhouwerij met gelagzaal gevestigd – trakteert de keuken je op een magistraal dampend bord. Een veelgemaakte fout is dat de pasta te slap gekookt wordt, maar hier is een perfecte al dente de norm. De ambachtelijke spaghetti (vegetarisch en klassiek) verorber je in de verwarmde binnentuin of aan grootmoeders eettafel met uitzicht op het orgel.

Tussen 12 en 17 euro, Sint-Pietersstraat 18, oudesintpieter.be

Sanseveria, Roeselare

Op een steenworp van de haven in Roeselare vind je dit romantische eet- en praatcafé. Het hoeft niet te verbazen dat je hier plaatsneemt tussen de sanseveria’s en vergeelde foto’s die elk een bijzondere anekdote in zich dragen. Smartphones opzij en focus op typische café-bolognese die hier geserveerd wordt met vlees of met groenten. Je kleine, ‘tussenslag’ of grote portie werk je af met tabasco, peper en zout. Terwijl je de laatste fluffy kaasslierten wegwerkt, verleg je de focus naar je gezelschap en het besef hoe zalig het is om in zo’n verstild decor even tussen de tijd te glijden.

Tussen 9 en 12 euro, Veldstraat 61, sanseveriaroeselare.be

KameleonBeeld RV

Kameleon, Kortrijk

Kameleon pakt het anders aan dan de rest. In plaats van dicht bij het origineel te blijven, serveren zij hun pikante bolognese met gerookte merguez of een hamburger met ei. Bovendien voelt het eenvoudige interieur als een fleecedeken aan, al hou je er beter rekening mee dat sommige stoelen al wat losser op hun poten staan dan andere. Na het verorberen van je pasta kan je geruisloos doorschuiven naar het café voor een avondvullend programma.

Tussen 12 en 18 euro, Heuleplaats 26, kameleonheule.be

Petit Paris, Kortrijk

Kiezen uit het ruime pasta-aanbod van Petit Paris is sowieso winnen. De vegetarische versie met een pure groentensaus krijgt volkorenspaghetti als compagnie en de klassieke bolognese is uitstekend, eerlijk en eenvoudig. In het verleden werd in dit historische pand al eens een spaghettislag georganiseerd waarbij gasten de garantie krijgen dat ze binnen het kwartier worden bediend. Belandt de spaghetti buiten die tijdslimiet aan tafel, dan krijg je een flesje picon van het huis als goedmaker. Geen slechte deal, toch?

Tussen 11 en 18 euro, Rijselsestraat 22, petitparis.be

CarlitoBeeld instagram

Carlito, Tielt

Met een fiets in de vitrine en andere fietsattributen in het interieur levert Carlito een ode aan het wielrennen. Het verbaast je wellicht niet, maar dit is de uitgelezen plek voor een après velo. De spaghetti Carlito verschijnt hier met al dente capellini, fijngesneden gehakt en groenten – waaronder champignons – die voor de perfecte textuur zorgen. On the side krijg je een plateau aangereikt met peper, zout, spaghettikruiden, tabasco en geraspte kaas die je instant naar de kop van de koers katapulteert.

Tussen 9 en 17 euro, Kortrijkstraat 80, carlitotielt.be

Il Tartufo, Koksijde

Ik weet dat het een goeie spaghetti wordt wanneer de slierten bite hebben en wat tegenwringen op mijn vork. In Il Tartufo zit, behalve de saus met vers versneden vlees en Italiaanse pomodori, ook de kruiding goed. De Italiaanse chef voegde er basilicum, rozemarijn en oregano aan toe. De details met rucola en een stukje warme focaccia onderstrepen de gulheid van dit adres. Bovendien ben je hier net zo goed welkom voor een plantaardige of glutenvrije pasta.

Tussen 13 en 22,50 euro, Koninklijke Baan 153b, iltartufo.be

Mister Spaghetti, Oostende

In alle zeven filialen van Mister Spaghetti doet de menukaart je twijfelen tussen vijf soorten bolognese. De Belgische bolo met of zonder groenten, traag gegaard volgens de Italiaanse traditie, licht pikant met kippengehakt en de extra vlezige versie met gehaktballen. Verder komen vegetariërs en veganisten hier prima aan hun trekken en is er ook een DIY-versie voor wie zelf wil bepalen wat er al dan niet in de pasta belandt. Die-hards die hun portie van 2,3 kilo in een half uur tijd naar binnen kunnen werken, hoeven de rekening niet te betalen. Op eigen risico.

Tussen 12,90 en 19,75 euro, Langestraat 56, meerdere locaties verspreid over het land, mister-spaghetti.com

De BaronBeeld rv

De Baron, Oostende

De zeelucht staat voor mij gelijk aan thuiskomen, zeker na een hectische werkweek. In De Baron – met haar bijzondere locatie bij het Duinenkerkje waar James Ensor rust – slagen Kelly de Beuker en chef Kevin Muys er telkens opnieuw in om de spaghetti klaar te maken zoals je die thuis zou bereiden. De pasta koken ze in de wok en wie dat wenst kan per twee of drie personen een grote pot bestellen. Gewoon je keuze maken tussen een veggie spaghetti met rode pesto en groentjes, een baronaise met wortel en paprika of een rasechte bolognese.

Tussen 16 en 22 euro, Dorpsstraat 81, bistroomdebaron.be

MangiamoBeeld rv

Mangiamo, Knokke-Heist

Even een break van de Knokse vastgoed- en boetiekprijzen nodig? Dan biedt een bezoek aan Mangiamo zeker een uitkomst. En dan heb je de Italiaanse aperitiefkaart nog niet gezien. De keuken zorgt onder meer voor seizoensgebonden pasta’s die je met diverse pastasoorten (rigatone, linguini, fusili tot zelfs courgetti), sauzen en toppings (spek, vegan kaas, pijnboompitten, gegrilde groenten, ham en kip) kan personaliseren. Hier geen ingewikkelde toestanden of gezochte combinaties, de Italiaanse basis primeert.

Tussen 17 en 19 euro, Lippenslaan 17, mangiamo.be