Joris Herpol

Geen vergunning meer voor grote appartementsgebouwen in het centrum van Merchtem

In het centrum van Merchtem mogen geen grote appartementsgebouwen meer bijkomen. Dat staat in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat definitief goedgekeurd is.  Er is nog plaats voor nieuwe woningen, maar op de meeste plekken in het centrum kunnen grote appartementsgebouwen niet langer. Ook mogen de gevels van waardevolle gebouwen niet zomaar gesloopt worden.

De voorbije jaren kwam er veel kritiek op de zogenoemde 'appartementisering' van Merchtem. "Daar maken we nu komaf mee", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Lien Cassier (Cd&V-Plus).  "Enkel in de echte kern, op de hoofdbaan waar de winkels zijn, daar zijn nog nieuwe grote gebouwen mogelijk. Want er blijft nog vraag naar nieuwe appartementen, denk aan senioren die graag in het centrum vlakbij de winkels en voorzieningen willen wonen. Maar in het grootste deel van het centrum maken we grote appartementsgebouwen onmogelijk. Het RUP Merchtem Centrum is nu definitief goedgekeurd en kan niet meer teruggedraaid worden door bezwaarschriften."     

Protest tegen "appartementisering"

De voorbije jaren kreeg Merchtem veel kritiek omdat projectontwikkelaars er vrij spel zouden krijgen. "Met dit nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan roepen we die bouwwoede of "appartementisering" nu een halt toe. Het klopt dat er de voorbije jaren plots nog veel appartementen zijn bijgebouwd, bouwpromotoren wisten dat er strengere regels op komst waren. Voor een tijdelijke bouwstop om dat tegen te gaan kregen we, net als veel andere Vlaams-Brabantse gemeenten, van de gouverneur helaas geen toestemming.” 

Merchtem moet een dorp blijven. Te veel appartementen zorgen voor een explosieve bevolkingsgroei.
Lien Casier, schepen van Ruimtelijke Ordening in Merchtem

De "appartementisering" van Merchtem had heel wat vervelende neveneffecten, weet Casier. "Dan vervangen ze bij voorbeeld een huisje door een gebouw met zeven appartementen. Dat zorgt voor parkeerproblemen, een grote druk op scholen en crèches omdat er meer volk in Merchtem komt wonen. Maar je krijgt ook meergezinswoningen die te groot en te opvallend zijn voor de buurt waarin ze werden opgetrokken. Daar komt nu een einde aan. Merchtem moet nog enigszins een echt dorp kunnen blijven."  

Het nieuwe RUP Merchtem Centrum zorgt ook voor een betere bescherming van waardevolle gebouwen. "Het gaat dan niet om gebouwen die officieel beschermd zijn als monument, maar om gebouwen die karakteristiek zijn voor het dorpsgezicht van de gemeente. Voortaan moeten alvast de voorgevel en het voorste dakvlak blijven staan", vertelt schepen Casier. "Voor het kasteeltje op het Mieregemplein komen deze nieuwe regels helaas te laat."

In de volgende bestuursperiode wil Merchtem nog werk maken van RUP’s voor Brussegem, Peizegem, Ossel, Hamme, de Wolvertemsesteenweg, Brusselsesteenweg, en de Bleukenweg. 

Meest gelezen