Oekraïense militairen besturen een drone.© AFP

Al ruim 40.000 mannen probeerden Oekraïne te ontvluchten om onder legerdienst uit te komen, helft wordt betrapt

Bijna 20.000 mannen zijn sinds het begin van de oorlog Oekraïne met succes ontvlucht om zo onder hun legerdienst uit te komen. Nog eens 21.000 anderen zijn door de Oekraïense autoriteiten betrapt tijdens een poging om het land te verlaten. Dat heeft de BBC blootgelegd.

mts
Bron: BBC

Na de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 sprak Kiev een verbod uit aan Oekraïense mannen tussen 18 en 60 jaar om het land te verlaten. Maar volgens informatie van de BBC proberen elke dag tientallen Oekraïense mannen hun land te ontvluchten, om zo te vermijden dat ze naar het front worden gestuurd. De Britse openbare omroep vroeg cijfers op bij buurlanden van Oekraïne – Roemenië, Moldavië, Polen, Hongarije en Slowakije – en kwam zo tot de vaststelling dat tussen februari 2022 en 31 augustus 2023 19.740 mannen deze landen illegaal vanuit Oekraïne zijn binnengekomen.

Nog eens 21.113 andere mannen werden betrapt tijdens hun poging om Oekraïne te verlaten. De meerderheid, 14.313 mannen, probeerde de grens over te lopen of te zwemmen, vaak in het holst van de nacht. De resterende 6.800 had valse papieren, die vaak melding maakten van verzonnen ziekten, aldus de Oekraïense autoriteiten. Mannen met medische problemen of zorgverantwoordelijkheden en vaders van meer dan drie kinderen zijn immers vrijgesteld van legerdienst.

President Volodimir Zelenski klaagde in augustus van dit jaar nog de corruptie aan bij medische commissies die de vrijstellingen verlenen. Volgens de Oekraïense president is het aantal vrijstellingen sinds februari 2022 vertienvoudigd.

Toch gaat het volgens de Oekraïense autoriteiten om een zeer kleine minderheid van de mannen. “Ik ben ervan overtuigd dat 95 tot 99 procent van de Oekraïners bereid is om hun onafhankelijkheid, soevereiniteit en vrijheid te verdedigen”, zei een parlementair vertegenwoordiger van Zelenski aan de BBC. “De resterende 1 tot 5 procent zijn absoluut niet cruciaal voor de verdediging van Oekraïne.”

Wie door de Oekraïense autoriteiten wordt opgepakt tijdens zijn vluchtpoging, riskeert een boete van 92 tot 230 dollar en een gevangenisstraf van maximaal acht jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer