Hoelang blijft kletsnat weer nog duren? Weerman Frank Deboosere blikt vooruit

Al dagen beheerst de aanhoudende regenval het nieuws. Vooral in de Westhoek is het dweilen met de kraan open. Weerman Frank Deboosere vertelt ons wat we de komende uren en dagen nog kunnen verwachten. “We kunnen nu eventjes ademhalen, maar erg lang zal dat niet duren.”

Gilles Liesenborghs

In de Westhoek kijken ze iedere dag met een bang hartje naar de weersvoorspellingen. Heel wat velden en wegen staan er onder water en elke druppel die er nu bijkomt is te veel. Gelukkig breekt er vrijdagnamiddag een korte droge periode aan, zegt Frank Deboosere: “De buien verdwijnen richting het oosten en vanavond en vannacht blijft het dan ook grotendeels droog. In de Westhoek kunnen ze eventjes ademhalen en van het moment profiteren om zo veel mogelijk water weg te krijgen.”

Maar de adempauze zal spijtig genoeg niet erg lang duren. “Vanaf het tweede deel van de nacht neemt de bewolking toe en morgen is er dan opnieuw een actieve regenzone die van west naar oost over ons land trekt. Op de meeste plaatsen zal dat gaan over zo’n 5 tot 10 millimeter, maar lokaal kunnen daar ook uitschieters bij zijn tot 15 of zelfs 20 millimeter. Dat betekent dat het opnieuw een kletsnatte dag wordt.”

Geluk

Ook zondag worden er buien verwacht. “Dat gaat wel om meer plaatselijke regenwolken, dus in de Westhoek zullen ze geluk moeten hebben”, aldus Deboosere. Hetzelfde geldt voor maandag. “Gisteren is de meeste neerslag uiteindelijk afgebogen naar het zuiden en ook vandaag viel het op de meeste plaatsen wel mee. Maar we verwachten dus toch weer een erg moeilijk weekend.”

Wanneer stopt het dan eindelijk? “Dinsdag zou het ergste voorbij zijn en woensdag krijgen we dan wellicht eindelijk nog eens een droge dag. Maar eerlijk gezegd zie ik ook op langere termijn niet meteen licht aan het einde van de tunnel. De laatste weerkaarten geven aan dat er misschien donderdag, maar waarschijnlijk vrijdag, opnieuw regengebieden naar onze regio trekken.”

Ook bij het KMI zien ze het voorlopig weinig gunstig evolueren. Zo lezen we op de website: “Er lijkt maar geen einde te komen aan een zuidwestelijke tot westelijke aanvoer van vochtige, polaire oceaanlucht. We krijgen dus naar alle waarschijnlijkheid meestal veel bewolking met geregeld (lichte) neerslag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen