Conner Rousseau neemt ontslag als voorzitter van Vooruit: ‘Het gedoe over mij leidt te veel af van de essentie’

Conner Rousseau neemt per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Hij maakte dat bekend op een persconferentie na een extra partijbureau. Eerder had onder meer de Brusselse partijafdeling aangestuurd op een ontslag..

‘Het gedoe over mij leidt te veel af van de essentie en het gaat niet meer over waar Vooruit voor staat’, aldus Rousseau op zijn persconferentie. ‘Mijn persoon mag de uitdagingen (voor onze partij) niet in de weg staan.’

Het partijbureau heeft naar verluidt ook al een interim-voorzitter aangeduid. Die wordt zaterdag voorgesteld aan de pers. De meest genoemde naam is Kamerfractieleider Melissa Depraetere.

De extra vergadering van het partijbureau kwam er nadat partijvoorzitter Conner Rousseau de voorbije dagen opnieuw onder vuur kwam te liggen voor de racistische uitspraken die hij begin september in dronken toestand deed in een café in Sint-Niklaas ten aanzien van de Romagemeenschap. Dat nieuws lekte eerder al uit, maar Het Nieuwsblad citeerde eerder deze week letterlijke passages uit het pv.

Vanuit de partijtop werd eerst weinig of niet gereageerd op de nieuwe heisa. Melissa Depraetere liet donderdag bij Terzake wel verstaan dat Rousseau zich heeft geëxcuseerd voor de uitspraken en dat hij de maatregelen die het parket hem oplegt, met name een verplicht bezoek aan de Mechelse Dossinkazerne en therapie, aanvaardt. Antwerps boegbeeld Jinnih Beels zei dat Rousseau voor haar niet moest opstappen, maar dat ze hem ook liever niet verdedigt. 

Maar meer en meer weerklonk wél het woord ontslag. Zo vond Vooruit-gemeenteraadslid in Gent Emilie Peeters dat Rousseau een stap opzij moest zetten. Zij wilde dat hij zich ‘bezint over zijn uitspraken’. ‘Racistische uitspraken zijn nooit te tolereren’, zei ze. ‘Dit kan echt niet zomaar passeren.’ En de Brusselse afdeling stuurde bij het begin van het partijbureau aan op het ontslag. Brussels parlementslid Els Rochette noemde de uitspraken van Rousseau ‘absoluut onaanvaardbaar’. Ze eiste namens de Brusselse afdeling ‘een sterk signaal’, waarmee ze ontslag bedoelde.

De Jongsocialisten Gent hadden eerder hun vertrouwen in Rousseau al opgezegd.

’90 procent steun’

Mocht het tot een stemming zijn gekomen, dan zou Conner Rousseau een meerderheid van 90 procent hebben gekregen om aan te blijven als voorzitter. Dat verklaardet Vlaams parlementslid Bruno Tobback in De Afspraak op Vrijdag op Canvas.

Volgens Tobback, zelf een gewezen voorzitter van de Vlaamse socialisten, was er brede steun voor Rousseau binnen het extra partijbureau, maar had Rousseau van meet af gezegd dat men niet moest proberen hem te overtuigen om toch aan te blijven. Volgens Tobback heeft die brede steun er mee te maken dat Rousseau de eerste voorzitter in lange tijd is die erin geslaagd is van een partij die het moeilijk had, een groep mensen te smeden die samenwerkt met een inhoudelijk programma. Hij herhaalde meer dan eens dat Rousseau zwaar in de fout is gegaan met zijn uitspraken, maar volgens hem is de ontslagnemende voorzitter ‘altijd bijzonder open’ geweest. Er was volgens Tobback ook begrip voor de situatie waarin Rousseau ‘een hele zomer’ is achtervolgd met persoonlijke, intieme dingen. ‘Er was heel veel strijdbaarheid binnen de partij om niet toe te geven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content