Source: AFP

Oekraïense leger steekt Dnjepr over en valt Russische leger aan in bezette gebieden

Oekraïense militairen zijn erin geslaagd de Dnjepr-rivier over te steken en voet aan wal te krijgen in delen van de regio Cherson die Rusland bezet. Daarbij zouden al meer dan 3.000 Russische militairen zijn gedood en verwond, laat het Oekraïense leger weten. Rusland bevestigt de aanvallen, maar spreekt over "zware verliezen" aan Oekraïense kant.

In de Oekraïense regio Cherson zijn soldaten erin geslaagd de oostelijke oever van de Dnjepr-rivier te bereiken. Geen evidentie, want dat is een deel van Oekraïne dat door Rusland wordt bezet. De Oekraïense soldaten konden enkele Russische legerposten innemen en bruggenhoofden slaan. 

"Eenheden van de Oekraïense strijdkrachten zijn erin geslaagd de Russen uit hun posities op de linkeroever van de Dnjepr te verdrijven en zich daar te vestigen", laat de Oekraïense woordvoerder Andriy Kovaljov weten in een officiële reactie. "Een van de belangrijkste doelen van dit gevecht is om de vijand zo ver mogelijk te verdrijven en de Oekraïense burgerbevolking te beschermen tegen voortdurende Russische beschietingen."

Opening naar Krim

Vanuit zijn nieuwe positie voert Oekraïne verschillende sabotage- en verkenningsmissies uit. Naar eigen zeggen hebben Oekraïense soldaten al meer dan 3.000 Russen gedood en verwond en honderden stuks militair materiaal vernietigd. Het leger spreekt dan ook over "een reeks successen" aan het front. De Oekraïners hopen meer bezette gebieden te bevrijden en door te kunnen stoten, onder meer naar De Krim.

Of dit het begin kan zijn van een nieuw tegenoffensief, is onzeker. "Een grote militaire operatie opzetten is moeilijk: alle bruggen over de Dnjepr zijn in die regio opgeblazen, dus het is niet makkelijk om zwaar materieel naar de overzijde te krijgen," zegt Oekraïne-expert Marijn Trio.

Dat Oekraïne plots openlijk communiceert, is opmerkelijk en creëert ook bepaalde verwachtingen

VRT NWS-journalist Marijn Trio

"Dat ze er plots openlijk over communiceren, is wel opmerkelijk en creëert ook bepaalde verwachtingen. Mogelijk willen de Oekraïners ook het Russische leger verplichten troepen weg te halen op andere plaatsen en ze naar deze regio te sturen, om die oostelijke oever in Cherson beter te verdedigen."

"Maar het Oekraïense leger zegt zelf dat het Russische artilleriesystemen weg wil drijven van de rivier", vertelt Trio. "De Russen beschieten namelijk tientallen, soms honderden keren per dag de stad en de regio Cherson aan de overkant."

De Oekraïense president Volodimir Zelenski prijst en bedankt alvast zijn troepen voor de nieuwe aanval in de bezette gebieden. "Onze strijders. Bedankt voor jullie kracht, bedankt om door te strijden", reageerde hij in een bericht op socialemediakanaal Telegram. Daarbij publiceerde hij ook verschillende beelden van de acties op de Dnjepr-rivier.

"Zware verliezen"

Rusland bevestigt dat Oekraïense soldaten de aanval hebben ingezet en zegt dat "kleine groepjes" Oekraïners zich in een dorp op de oostelijke oever bevinden. De Russen ontkennen echter dat de Oekraïners een bruggenhoofd konden slaan.

Daarnaast zou Oekraïne ook "zware verliezen" lijden. "In de sector Cherson, tijdens een poging tot landing op een eiland, verloor de vijand meer dan 460 soldaten, 2 tanks en 17 voertuigen", staat in een rapport van het Russische ministerie van Defensie te lezen.

De stad Cherson was lange tijd in de handen van Rusland, tot de Russen vorig jaar na hevige gevechten uit de stad wegtrokken. Sindsdien is het front in de regio opgesplitst door de Dnjepr-rivier, met het door Rusland bezet gebied aan de oostelijke oever en Oekraïne dat de westelijke oever controleert.

Meest gelezen