Sanne Van Looy wil graag ook in Brussel werken aan haar ambitie om gemeenten als Malle voldoende dorps te houden.© Robin Fasseur

N-VA wil jonge Sanne Van Looy uitspelen in Vlaams Parlement: “Ik ben vereerd en heb vaten vol ideeën”

Malle, Schilde, Schoten, Antwerpen -

Sanne Van Looy (32), de jonge burgemeester van Malle, wordt door N-VA uitgespeeld op een beschermde negende plaats op de lijst voor de Vlaamse verkiezingen. Huidige parlementsleden Kathleen Krekels (Schilde) en Maarten De Veuster (Schoten) zakken enkele plaatsen, maar lijken daar schik in te hebben.

Jan Auman

Dat minister-president Jan Jambon lijsttrekker wordt en de Antwerpse schepen Els van Doesburg die lijst zal duwen, raakte eerder deze week bekend. Nu sijpelt het nieuws over de andere plaatsen van vooraanstaande politici in de regio ook door.

Zo valt op dat het kiescollege onder leiding van Bart De Wever het politieke talent Sanne Van Looy uitspeelt op Vlaams niveau. Vorige keer stond de jonge en eerste vrouwelijke burgemeester van Malle nog op de twaalfde plaats van de federale lijst. Ze raakte toen net niet verkozen en ging nog voor ze in 2022 burgemeester werd aan de slag als parlementair medewerker bij Vlaams Parlementslid Kathleen Krekels.

Vandaag combineert ze haar burgemeesterschap met kabinetswerk bij Vlaams minister Zuhal Demir. Gedurende één dag per week helpt ze de minister op het gebied van ruimtelijke ordening en zo leert ze zelf ook heel wat bij dat van pas komt in Malle.

“Ik ben vereerd met dit aanbod van de partijleiding en ga er graag op in”, aldus een gretige Sanne Van Looy. “Ik heb vaten vol ideeën voor zowel de federale als Vlaamse beleidsdomeinen. In het Vlaams Parlement kan ik hopelijk voor een mooie wisselwerking zorgen met mijn mandaat als burgemeester in Malle.”

“Malle is een middelgrote gemeente en zal niet lijden onder die combinatie, mocht ik verkozen geraken. Het is een van mijn bekommernissen om de dorpen dorps te houden. Daar kan ik ook in Brussel aan werken. Al wil ik alle Vlamingen vertegenwoordigen en niet alleen de kaart van mijn eigen gemeente trekken.”

Maarten De Veuster liet zich in 2019 voor het eerst overtuigen door Jan Jambon om zich verkiesbaar te stellen voor het Vlaams Parlement en raakte tot zijn eigen verbazing verkozen.© JAA

Dorpsnationalist

Ook Kathleen Krekels zelf krijgt met plaats 10 opnieuw een beschermde plek, al liggen de kaarten voor N-VA natuurlijk minder gunstig dan vier jaar geleden. “Het is dus afwachten of ik voor de derde opeenvolgende keer verkozen zal geraken, maar ik ga er nog één keer alles aan doen”, aldus een strijdbare Krekels, die ook schepen is in Schilde.

Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten, raakte in 2019 tot verbazing van velen en zichzelf verkozen vanop een haast onmogelijke 15de plaats. Hij wist ruim tienduizend Vlamingen te overtuigen om voor hem te stemmen. Volgend jaar zal De Veuster, die intussen ook tien jaar burgemeester is in Schoten, nog straffer uit de hoek moeten komen want het nationaal kiescollege heeft slechts de 18de plaats in petto voor hem of kopman van de zogenaamde tweede kolom op de lijst.

“Een zichtbare plek, maar inderdaad lager dan vorige keer. Maar ik heb er vrede mee. Meer nog: ik heb het kiescollege zelf laten weten dat mijn focus meer dan ooit op Schoten zal liggen in de toekomst”, aldus De Veuster. “Als dorpsnationalist voel ik me het meest in mijn sas in het gemeentehuis en tussen de mensen van Schoten. Al blijft het interessant om als burgemeester de vinger aan de pols te houden in Brussel. We zien wel of er nog een tweede termijn inzit.”

In de top 10 van de ontwerplijst van het N-VA-kiescollege komen ook nog Philippe Muyters en Annick De Ridder voor. Maar de partij communiceert voorlopig niet uitvoerig over de samenstelling. Volgende week woensdag laat het provinciaal kiescollege van N-VA haar licht schijnen over dit voorstel. Definitief worden de plaatsen pas na de goedkeuring door de partijraad. Dat is gepland op 9 december.

Kathleen Krekels zakt een plaats op de lijst in sowieso moeilijke omstandigheden, maar ze wil strijden voor een derde opeenvolgend mandaat als Vlaams Parlementslid.© N-VA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Verkiezingen Vlaams Parlement 2024