Conner Rousseau moet in therapie als straf, maar expert is kritisch: “Dat heeft geen zin”

Er zijn vorig jaar 827 mensen ingegaan op een voorstel van het parket om in therapie te gaan. Dat gaat wel vaker om een behandeling tegen verslaving. “Therapie als straf is eigenlijk zinloos.”

Het parket verwijst elk jaar zowat 3.500 dossiers door naar de justitiehuizen voor bemiddeling en maatregelen. Daarvan kwam het in 2.224 gevallen ook tot een akkoord. Ook met Conner Rousseau (Vooruit) kwam het tot een overeenkomst: hij zal zich laten rondleiden in de Dossin-kazerne en gaat ook in therapie.

Zo’n therapie werd vorig jaar 827 keer afgesproken, zegt het Agentschap Justitie en Handhaving. Meestal gaat het om behandelingen wegens ziekte of verslaving, maar ook “gedragsproblematiek” kan voor het parket een reden zijn om therapie voor te stellen.

“Therapie als straf is zinloos”, zegt psychiater Kirsten Catthoor, voorzitter van de Vlaamse vereniging van psychiaters. “De belangrijkste succesfactor voor een behandeling is de motivatie van een persoon. Er zou toch ook onderliggend een diagnostiek moeten zijn.”

“Om iemand uit te leggen dat bepaalde uitspraken kwetsend kunnen zijn, is therapie fout gekozen. Dan is een coachingtraject eerder aangewezen. Iemand genezen van racistisch gedachtegoed, daar zijn we als psychiater niet voor opgeleid. Het is zoals vragen: kan je genezen van homofiele neigingen? Dat doen wij niet.”

Catthoor noemt de voorgeschreven therapie ook “een kaakslag” en “een affront” voor alle mensen die op de wachtlijst staan voor geestelijke gezondheidszorg. “Zij zijn gemotiveerd en wachten om behandeling te krijgen.”

Ook het verplichte bezoek aan de Dossin-kazerne kan niet op haar goedkeuring rekenen. “Iemand die zulke dingen zegt, zegt toch nog niet dat we moeten beginnen met deportatie en concentratiekampen? Heel de holocaust daarbij betrekken, is te ver van het bed. Het zou beter zijn om iemand te confronteren met de strijd die sommige mensen elke dag moeten leveren. Ze vinden geen werk of woonst en kunnen in geen enkele fitnessclub terecht: dat is het stigma dat mensen helemaal kapot kan maken.” (kba)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer