"Rol van Rousseau is nog niet helemaal uitgespeeld", analyseert Bart Verhulst na ontslag Vooruitvoorzitter

Het ontslag van Conner Rousseau als voorzitter van Vooruit is nieuws dat inslaat als een bom. Dat zegt politiek journalist Bart Verhulst. Toch betekent het ontslag volgens hem niet noodzakelijk het politieke einde van Rousseau. "Hij is nog altijd lijsttrekker voor Vooruit in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement en daar kan hij een goede score halen."

Conner Rousseau heeft aangekondigd dat hij ontslag neemt als voorzitter van Vooruit. De positie van Rousseau was onhoudbaar geworden na de publicatie van verschillende citaten tijdens een dronken avond in een café in Sint-Niklaas. 

Het ging niet alleen om racistische uitspraken over de Roma, er is ook sprake van fatshaming en seksueel ongepaste opmerkingen over een vriendin. "Gisteren was het verhaal bij de socialisten nog dat de bladzijde is omgedraaid", legt Bart Verhulst uit in "VRT NWS journaal". "Vandaag is alles in een stroomversnelling geraakt. Het citaat waarbij Rousseau een vriendin seksueel aanprijst is denk ik een van de druppels te veel geweest."

BEKIJK - "Nog geen opvolger bekend, maar uit verschillende goede bronnen vernemen we dat het Melissa Depraetere zou worden", zegt Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Het vertrek van Rousseau als voorzitter zou een aderlating kunnen zijn voor de Vlaamse socialisten. "Conner Rousseau was de verpersoonlijking van de heropstanding van de partij. Hij was de jongste voorzitter in ons land toen hij vier jaar geleden voorzitter werd. Op dat moment heeft hij de partij uit het slop getrokken, intense hervormingen doorgevoerd en goede peilingen gehaald."

Volgens Verhulst was het de voorbije dagen net de persoon van Conner Rosseau die het succes van Vooruit in de weg kwam te staan.

Rol Rousseau niet uitgespeeld

De politieke rol van Conner Rousseau is niet uitgespeeld na zijn ontslag als partijvoorzitter. Tijdens zijn persconferentie gaf Rousseau al aan dat hij hoopt dat hij een tweede kans krijgt en dat hij zich blijft engageren als politicus.

"Bij mijn weten is Rousseau nog steeds lijsttrekker voor Vooruit in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement. Als hij dan een goede score haalt, is zijn rol niet uitgespeeld", legt Bart Verhulst uit.

BEKIJK - "De verwachting is dat Melissa Depraetere Conner Rousseau zal opvolgen, maar in de toekomst zullen meerdere figuren van Vooruit op het voorplan gezet worden om de partij te dragen", zegt Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen