Van beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag tot racistische uitspraken: hoe Conner Rousseau al maanden in het oog van de storm zit

© BELGA

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zit al maanden in zwaar weer. Van beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag over racistische uitspraken op café tot een metoo-zaak die werd toegedekt.

Arnout Gyssels

De aantijgingen

Op 15 juni barst de bom een eerste keer. Conner Rousseau gooit een video online waarin hij zegt dat hij worstelt met zijn geaardheid. Hij valt “minstens op de twee” en hij voelt zich “opgejaagd wild” door geruchten uit zijn privéleven. Daarmee zet hij de deur open naar wat in de Wetstraat en op de nieuwsredacties al langer geweten is.

LEES OOK. Hoe aangroeiende geruchten over zijn privéleven Conner Rousseau tot deze videoboodschap brachten

Er zijn bij het parket twee meldingen van derden binnengelopen over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag van de voorzitter. Het is de eerste keer dat Rousseau openlijk een kras op zijn blazoen krijgt. Even later komt nog een derde melding binnen, deze keer is het iemand die zegt slachtoffer te zijn van Rousseau. Vooruit schaart zich als één man achter de voorzitter. Ze hebben het over een “heksenjacht” en wuiven de aantijgingen weg. Zeker omdat twee journalisten van VTM druk hebben gezet om melding te maken tegen de socialistische voorzitter. Rousseau blijft een zomer weg uit de publieke belangstelling en komt pas tegen de Antwerp Pride terug boven water.

Het parket seponeert alle meldingen zonder veel gevolg. De advocaat van Rousseau schiet voor de goede orde nog één keer zwaar terug. “In de drie dossiers werd duidelijk dat de gerechtelijke stappen door de klagers pas werden gezet op herhaaldelijk aandringen van en mede werden georganiseerd door personen extern aan het dossier, met name door twee journalisten.” De eerste storm is gaan liggen.

Zattemansklap

Op 21 september is het weer prijs. Dan lekt uit dat er een PV is opgesteld tegen Rousseau voor racistische uitspraken die hij gedaan heeft in het bijzijn van de politie-agenten in de vroege uurtjes in café ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas. Als Rousseau lucht krijgt van een krant die uit het pv wil citeren, laat hij de publicatie onmiddellijk met een eenzijdig verzoeksschrift tegenhouden. Als die op de straatstenen zouden liggen, dan zouden de rechten van verdediging van de partijvoorzitter geschonden zijn. Het levert hem een storm van kritiek op. Zeker omdat hij sms’te naar de korpschef van Sint-Niklaas om nu te weten wat er precies aan de hand was.

LEES OOK. Onderzoek naar Conner Rousseau na “racistische uitspraken” over Roma-gemeenschap, Vooruit-voorzitter: “Ik had te veel gedronken”

Pas dik een week later, na een lange ondervraging door het parket van Oost-Vlaanderen, geeft Rousseau tekst en uitleg op een persconferentie. Nota bene in ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas zelf. Daarin geeft Rousseau toe dat hij zich racistisch uitgelaten heeft over de Roma in de stad. Dat hij geschrokken was van zichzelf, maar die uitspraken volgens hem in een “amicale, gemoedelijke sfeer”. Hij bestempelt het als “zattemansklap”. De partij krijgt vrijgeleide om voor één keer het ongenoegen te laten blijken. Maar Rousseau is wel nog altijd de socialistische golden boy. Hij krijgt “voor één keer een joker”. (lees verder onder de foto)

© Kris Van Exel

Zwijggeld

Het duurt nu zelfs geen maanden meer. Het Nieuwsblad brengt op 30 oktober uit dat Vooruit een medewerkster, die het slachtoffer werd van grensoverschrijdend gedrag, ontslagen heeft. Ook al is die wettelijk beschermd tegen zo’n ontslag. De dader werd eerder al aan de deur gezet. Na bemiddeling van het Instituut voor Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen wordt een dading gesloten met een extra ontslagvergoeding à rato van duizenden euro’s. Daar staat dan wel geheimhouding tegenover. Het geld wordt in twee schijven overgemaakt. Eén keer onmiddellijk. Eén keer na de verkiezingen van 2024. Deze keer komt Rousseau intern niet in de problemen. Wederom is het “een heksenjacht”.

LEES OOK. Hoe Vooruit een aangerande medewerkster duizenden euro’s zwijggeld betaalde na haar ontslag

Zattemansklap (bis)

Op 15 november maakt het parket bekend dat er herstelbemiddeling komt voor de “zattemansklap” over de Roma. Rousseau moet naar de Dossinkazerne en moet therapie volgen “om inzichten te verkrijgen over de impact van zijn woorden en taalgebruik”. Het Nieuwsblad brengt op hetzelfde moment de letterlijke uitspraken van Rousseau uit van de intussen beruchte dronken avond op café. Die zijn er niet naast.

“Mijn appartementsblok is racistisch en ik snap ze wel. We moeten eerlijk zijn: het zijn altijd die bruin mannen. Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken. Ik kan dat bruin gespuis niet allemaal buitenzetten.” En “Die Roma of andere zigeuners staan hier elke fucking dag met hun matras of frietketel aan de glasbol. Echt waar, die Roma, gewoon op slaan. Daar kunde geen fucking kloten mee doen hé, met die gasten.” Zelfs een punker die passeert moet het ontgelden. En nog voor hij naar huis vertrekt, laat hij zich nog eens seksueel weinig stichtend uit over een vriendin die erbij staat.

LEES OOK. De letterlijke “zattemanspraat” van Conner Rousseau: dit zijn de uitspraken die hem de kop kostten

De details slaan in als een bom. Geen socialist die zich geroepen voelt om iets te zeggen voor de camera’s. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken draait het mes in de wonde voor de camera’s van Villa Politica. “Racistische uitspraken kunnen niet door de beugel. Pleiten voor geweld op basis van huidskleur is meer dan een brug te ver. Conner Rousseau heeft ook een vriendin seksueel aangeprezen en deed aan fatshaming. Het is wel wat, hé.” Om er fijntjes aan te toe te voegen dat hij een mandataris die zulke uitspraken deed wel zou sanctioneren. Alle geloofwaardigheid van Vooruit is verdwenen.

Om 17.30 uur op vrijdag worden de socialisten naar het hoofdkwartier geroepen voor een partijbestuur.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen