Partijbureau probeerde Rousseau te overtuigen om niet op te stappen: "90 procent wou dat hij bleef"

De socialisten moeten verder zonder Conner Rousseau, de man die hun partij afgelopen jaren als uitgesproken leider transformeerde. "We hopen dat Conner een grote rol blijft spelen", klinkt het bij de kopstukken. Verschillende leden van het partijbureau probeerden Rousseau te overtuigen om toch aan te blijven.  

Federaal minster voor Vooruit Caroline Gennez spreekt over "een heel moedige beslissing" van Rousseau. "Dit is moeilijk voor onze partij, maar we hebben hem allemaal een hart onder de riem gestoken." Als het van Gennez afhangt zal Rousseau een belangrijke rol blijven spelen binnen Vooruit: "Hij heeft ontzettend veel betekend voor onze beweging en dat zal ook in de toekomst zo zijn hoop ik."

Volgens Jinnih Beels was het een emotioneel partijbureau. "Het is hard aangekomen. Het heeft ons allemaal geraakt." Eerder vandaag sprak de Antwerpse schepen haar vertrouwen nog uit in Rousseau. Daar blijft ze ook na zijn ontslag bij: "Wat mij betreft, had hij inderdaad kunnen blijven. Ik denk als een progressief en ik vind dat iedereen een tweede kans verdient."  

BEKIJK - Emotioneel partijbureau bij Vooruit over ontslag Rousseau:

Videospeler inladen...

"Ik hoop keihard en velen met mij, ook onze leden, dat het mogelijk is voor Conner om blijvend een grote rol te spelen", vindt Freya Van den Bossche. Blijft hij dan lijsttrekker voor de partij tijdens de verkiezingen volgend jaar? "Het is te vroeg om dat te zeggen. We moeten hem een aantal weken de tijd geven. Om rust te nemen en te spreken met mensen", aldus Vandenbossche.

Ze kwam ook terug op het stilzwijgen binnen de partij de afgelopen dagen: "Dat had te maken met de emotie wij allemaal voelden. Er was boosheid en teleurstelling. Maar ook het immense respect voor wat Conner voor onze partij heeft gedaan. Hij heeft de samenhorigheid teruggebracht. Iemand afrekenen op één foute avond is heel moeilijk. Dat was Conner niet."

Ook Hannelore Goeman, fractieleider in het Vlaams Parlement, ziet nog een toekomst voor Rousseau in het team van Vooruit. "Ik zie een politicus die zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij heeft een zware fout gemaakt, die uitspraken waren vreselijk, maar hij heeft zich daarvoor zeer uitgebreid geëxcuseerd. Maar wat mij betreft blijft hij absoluut mee in het hart van onze partij zitten. Hij is een van de meest getalenteerde politici die ik ken, hij is echt een politiek beest, hij ligt letterlijk wakker van de problemen waarmee mensen bezig zijn. Ik denk dat hij ook bewezen heeft dat hij iemand is die de stilstand kan doorbreken. Laat het heel duidelijk zijn: Vooruit heeft hem nodig en wij blijven hem absoluut steunen." 

Partijleden probeerden Rousseau te overtuigen om geen ontslag te nemen

In "De Afspraak op vrijdag" zei Bruno Tobback dat 90 procent van het partijbureau zijn aanblijven zou hebben goedgekeurd, als het tot een stemming was gekomen. "Er was heel veel strijdbaarheid binnen de partij om niet toe te geven." 

Verschillende leden van het partijbureau deelden die mening. "Veel mensen zijn tussengekomen in de hoop Conner te kunnen overtuigen om geen ontslag te nemen", legt Van den Bossche uit.

BEKIJK - Bruno Tobback doet het relaas van het partijbureau:

Videospeler inladen...

Meest gelezen