Direct naar artikelinhoud
NieuwsOntslag Conner Rousseau

Niet alleen racistisch, ook seksistisch: dit is wat Rousseau tegen politie zei over zijn vriendin

Conner Rousseau.Beeld Photo News

Naast racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap in die ene dronken nacht van 1 september in Sint-Niklaas, liet Conner Rousseau zich ook seksistisch uit over een vriendin die met hem mee was. ‘Dit is zeer vrouwonvriendelijk.’

“Als je afgezogen wil worden, moet je bij haar zijn.” Dat zegt Conner Rousseau tegen de politie, net voor hij hij die bewuste avond in zijn stamcafé in Sint-Niklaas naar huis gaat. En die “haar”, dat is een vriendin van de Vooruit-voorzitter. Zij is op dat moment al even aan zijn mouw aan het trekken om de avond af te ronden. Ze voelt maar al te goed dat Rousseau zijn ruiten aan het ingooien is met de uitspraken die hij al gedaan heeft.

Het is ondertussen algemeen bekend: begin september zakt Rousseau een nachtje door tijdens de Vredefeesten in Sint-Niklaas. In de vroege uurtjes stappen enkele agenten café ’t Hemelrijk binnen omdat er in de toiletten een spiegel is gesneuveld. Rousseau vindt dat er nogal veel politie op pad is die avond. “Weekenddienst zeker?”, zegt hij. Daarmee verwijst hij naar het feit dat de agenten dan meer verdienen.

Opper-sos

En dat hij zelf niet slecht verdient mogen ze in één adem ook weten. Hij noemt zichzelf dan ook de “opper-sos” tijdens het gesprek. Een gesprek dat daarna een andere wending aanneemt. Want Rousseau begint plots over de Roma-gemeenschap in de stad. Die zorgen volgens hem voor overlast aan het gebouw waar hij woont. “De hele blok is racistisch. En ik snap ze wel”, klinkt het.

Lees ook

Van ’t Hemelrijk naar de hel: hoe Rousseau zijn eigen val regisseerde

De meesten wilden dat Conner Rousseau bleef: relaas van een emotioneel partijbureau

Volgens Rousseau zouden de agenten meer hun matrak moeten gebruiken tegen de Roma. Hij noemt ze zelfs “bruin mannen” en “bruin gespuis”. En de matrak gebruiken zou volgens hem de enige manier zijn om hun respect af te dwingen. Het is een uitspraak waar hij volgens onze informatie herhaaldelijk tegen de agenten op terugkomt. En dat zijn ook de uitspraken die het parket nu als racistisch bestempelt.

Grensoverschrijdend, niet strafbaar

Na de Roma moet ook een punker die wat verderop staat het ontgelden. De man heeft een hanenkam en daar moet Rousseau duidelijk niets van weten. Dat maakt hij ook meteen duidelijk aan de politie. Wellicht vond dat incident al buiten het café plaats. Net zoals dat met de vriendin van Rousseau. En dus waren de uitspraken van Rousseau niet alleen racistisch, maar ook seksistisch. Alleen is daar bij de kwalificatie van het parket geen sprake van.

Al is dat volgens Gert Vermeulen, professor seksueel strafrecht aan de UGent, niet verwonderlijk. “Als hij die uitspraak gedaan heeft, is dat zeer vrouwonvriendelijk en laakbaar”, zegt hij. “Maar om de seksuele integriteit van iemand aan te tasten moet er sprake zijn van een seksuele handeling ten aanzien van die persoon. En daar lijkt in dit geval geen sprake van. Bovendien moet het zo zijn dat de persoon in kwestie ook niet instemt met die handeling en dat zou het parket moeten kunnen aantonen. Mijn conclusie: grensoverschrijdend, maar wellicht niets dat een vervolging tot gevolg zal hebben.”