Jonas Roosens

10.000 voorleesbuddy's gezocht tijdens voorleesweek: "Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voor te lezen"

Het is voorleesweek, en dit jaar gaat vzw “Iedereen leest” op zoek naar 10.000 voorleesbuddy’s. En dat kan iedereen zijn: (groot)ouders, leerkrachten, bibmedewerkers of vrijwilligers. Daarmee wil de vzw de schoonheid van het voorlezen in de kijker zetten. “Van leerlingen lezers maken is meer dan ooit een uitdaging”, zegt Iris Vansteenlandt, onderwijsexpert bij “Iedereen leest”.

Gisteren gaf de bekendste voorleesbuddy van het land, koningin Mathilde, al het goede voorbeeld door voor te lezen aan kleuters en ouders in kleuterschool Groenendaal in Merksem. “Iedereen heeft een voorleesbuddy nodig", klinkt het. "Als we er tijdens deze Voorleesweek al 10.000 kunnen vinden, is dat een zeer mooi begin. Want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen”, vertelt onderwijsexpert Iris Vansteenlandt.

Hoe vroeger, hoe beter

“Vanuit ‘Iedereen leest’ raden we aan om voor te lezen en liedjes te zingen vanaf het moment dat een baby is geboren. Je hoeft niet te wachten tot kinderen zelf kunnen lezen. Voorleesmomenten zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ze dragen bij aan de woordenschatverrijking, aan het empathisch vermogen, aan de verbeeldingskracht, én het brengt jullie dichter bij elkaar. Het is zo’n waardevol moment, niet enkel voor het kind, maar ook voor jezelf. Het zou zonde zijn om jullie dat geschenk te ontzeggen.” 

Voorlezen draagt bij aan woordenschat, empathisch vermogen en verbeeldingskracht van een kind

Iris Vansteenlandt, onderwijsexpert "Iedereen leest"

En toch lijkt van leerlingen lezers maken meer dan ooit een uitdaging volgens Vansteenlandt. “We worden in onze huidige samenleving geconfronteerd met heel veel prikkels om ons heen, en we moeten dagelijks veel keuzes maken. Bovendien vergt lezen wel wat van ons: van ons brein, én van onze tijd. Soms is het makkelijker om gewoon iets anders te gaan doen."

"Leesdeur" openen

Maar het is niet gewoon een uitdaging, dan wel een kans om de leesdeur te openen voor zoveel mogelijk kinderen. Het is zo mooi als je op die manier hun wereld kunt verruimen. We moeten dat met zoveel mogelijk mensen proberen, niet enkel thuis, maar ook in het onderwijs of in de bibliotheek.”

Wees niet te streng voor jezelf, vijf of tien minuten voorlezen kan al een impact maken

Iris Vansteenlandt, onderwijsexpert "Iedereen leest"

Hoe je daar zelf aan kan beginnen? Vooral niet te streng zijn voor jezelf, aldus Vansteenlandt. “De kracht zit in de eenvoud. Ga gewoon op zoek naar een boek, ga zitten en begin eraan. Zal het elke keer lukken? Neen. Maar niet elk voorleesmoment moet een groots, lang moment zijn. De vijf of tien minuten die je ervoor vrijmaakt lijken klein, maar kunnen een grote impact hebben. Probeer er een vast ritueel van te maken.”

BELUISTER - Onderwijsexpert Iris Vansteenlandt in "De Wereld Vandaag" op Radio1:

Ont-lezing

En datzelfde advies geldt ook voor volwassenen en hun leesgedrag. “Niet enkel kinderen, ook volwassenen hebben steeds meer moeite om de tijd te nemen om een boek te lezen. Sterker nog, we zien een tendens van ont-lezing. Er zijn heel veel andere activiteiten waaraan we onze aandacht kunnen besteden. Als we een klein aandeel van de uren waarop we in het wilde weg op onze gsm scrollen, besteden aan een goed boek, kunnen we het plezier daarvan vast herontdekken.”

“Veel mensen zijn op zoek naar een manier om te vertragen, te verstillen. Een boek, een tijdschrift of een andere tekst kan helpen om tot rust te komen. Wees op dat vlak ook ambassadeur voor elkaar: binnenkort gaan we weer op zoek naar kerstcadeaus. Geef elkaar misschien eens een voorleestip of een inleidende pagina uit een boek dat je fantastisch vond. En plant zo een 'leeszaadje'."

"Iedereen Leest" gaat tijdens de Voorleesweek op zoek naar 10.000 voorleesbuddy’s. Buddy’s kunnen zich tot en met 26 november registreren op voorleesweek.be en krijgen dan toegang tot een digitaal starterspakket met tips en tricks rond voorlezen. Wie zich aanmeldt, maakt kans op een boekencheque van 500 euro.

Meest gelezen