© AP

Meer dan 40.000 uur aan video-opnames van bestorming Capitool in Washington zullen worden vrijgegeven

Meer dan 40.000 uur aan bewakingsbeelden van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 in Washington, zullen aan het publiek worden vrijgegeven, zei de nieuwe Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson vrijdag.

gjs
Bron: BELGA

“Vandaag houd ik mij aan mijn belofte aan het Amerikaanse volk en stel ik alle banden van 6 januari beschikbaar aan ALLE Amerikanen”, zei Johnson op X. “We beginnen vandaag onmiddellijk met het plaatsen van videomateriaal op een openbare website en we zullen zo snel mogelijk bijna al het beeldmateriaal aan de website toevoegen, meer dan 40.000 uur.” Gezichten zullen onherkenbaar worden gemaakt.

Volgens Johnson krijgen zo “miljoenen Amerikanen, advocaten, publieke organisaties en de media de mogelijkheid om zelf te zien wat er gebeurde die dag, dan te moeten vertrouwen op de interpretatie van een kleine groep ambtenaren.” Volgens hem is transparantie nodig om het vertrouwen van het publiek in de regering te herstellen.

Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van Donald Trump het parlement in Washington omdat ze het oneens waren met de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. Er bestaan heel wat samenzweringstheorieën over wat er die dag precies is gebeurd. Bij de bestorming kwamen vijf mensen om het leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer