James Arthur Photography

Hoe moet het verder met Vooruit? Carl Devos: "Ik denk niet dat ze duik zullen maken in de peilingen"

Volgens professor politicologie Carl Devos (UGent) zal het vertrek van Conner Rousseau niet per se leiden tot een slechter verkiezingsresultaat voor Vooruit. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Hij denkt ook dat de voormalige voorzitter op termijn nog een belangrijke rol zal kunnen spelen binnen de partij: "Over een aantal maanden kan alles er weer anders uitzien."

Was het ontslag van Rousseau onvermijdelijk?

"Dat is achteraf altijd makkelijk te zeggen, wanneer je de afloop kent", zegt Devos. Gisteren bleek na het partijbureau dat veel leden toch nog aanstuurden op het aanblijven van hun voorzitter. De beslissing is er dus niet gekomen na druk door zijn partijgenoten. "De start van het echte proces van ontslag is begonnen bij Rousseau zelf. Hij heeft voor zichzelf de analyse gemaakt en heeft zich dan de existentiële vraag gesteld: kan ik nog wel aanblijven?"  

Hij besefte volgens Devos dat er geen andere uitweg was: "Hij zag in dat hij in de weg stond van zijn partij. Hij heeft de partij ooit vleugels gegeven, maar was nu ballast geworden. Hij wist ook dat hij de komende weken en maanden, de hele campagne eigenlijk, met die uitspraken geconfronteerd zou worden. Hij heeft daarover dan een aantal mensen geconsulteerd en dan de definitieve beslissing genomen."

Gaat Vooruit door het vertrek van Rousseau kiezers verliezen?

"Dat is de vraag van één miljoen. Ik ben er niet van overtuigd dat de partij nu ineens een duik zal maken in de peilingen. Vooruit is een goed geoliede machine, alles draait. De lijsttrekkers zijn aangeduid, de inhoudelijke lijnen liggen vast, de campagne staat klaar. Er is al veel beslist."

"Je moet je ook de omgekeerde vraag stellen: wat had het electoraal betekend als Rousseau wel voorzitter was gebleven. Er zijn geruchten dat Vooruit zelf een peiling heeft georganiseerd en dat daaruit bleek dat de incidenten rond de voorzitter zorgden dat de partij een deel van zijn winsten aan het verliezen was."

Je moet je ook de omgekeerde vraag stellen: wat had het electoraal betekend als Rousseau wel voorzitter was gebleven

Carl Devos

In een reactie lieten veel kopstukken gisterenavond weten dat ze nog steeds een grote rol zien voor Rousseau binnen de partij. Ook Devos schat die kans hoog in: "Als je dat vandaag bekijkt, lijkt dat misschien uitgesloten. Maar over enkele maanden kan alles er weer anders uitzien. Hij is een toptalent in de politiek. Ik denk dat hij gerehabiliteerd kan worden. Door de kiezer als hij lijsttrekker zou blijven, maar ook door de partij zelf, bijvoorbeeld bij de regeringsvorming. Hij kent daar iets van, heeft hij vorige keer bewezen."  

"Het kan zo snel gaan, kijk maar naar Gwendolyn Rutten: ze zei dat ze stopte met nationale politiek en enkele dagen later werd ze minister." 

Kan de nieuwe voorzitter Rousseau doen vergeten?

"Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Een tweede Conner Rousseau worden, zal heel moeilijk zijn. Meteen één van de bekendste en populairste politici van Vlaanderen worden is bijna uitgesloten."

Volgens Devos is dat geen nadeel: "Ik denk dat het net beter is om nu geen ster aan de top van de partij te hebben. Dat de voorzitter een ster was, is net één van de redenen waarom het zo is misgelopen. Het deed denken aan de tijd van Steve Stevaert.

De partij hing af van één persoon. Je zag dat als er iets mis zou gaan met Rousseau dat dat voor de hele partij een probleem zou zijn. Dat is ook de reden waarom ze haar principes ontstellend lang heeft opzijgeschoven: om toch maar hun goudhaantje aan boord te houden."

Meest gelezen