© BELGA

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): “Een voorzitter die oproept tot politiegeweld op basis van huidskleur is een brug te ver”

In De Ochtend op Radio 1 sprak Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over het ontslag van Conner Rousseau vrijdagavond. “Op veel mededogen van mij hoeft hij absoluut niet te rekenen. Dat het moreel vingertje van links nu in het oog gepord is van Conner Rousseau vind ik meer dan terecht.”

ls
Bron: Radio 1

Eerder deze week bekritiseerde Van Grieken de uitspraken die aanleiding gaven tot het ontslag van Rousseau al in Villa Politica. Daar zei hij dat die niet door de beugel konden en een stap te ver gingen. “Mijn partij is voor de absolute vrijheid van meningsuiting, bijna alles mag gezegd worden en ik vind dat men niet veroordeeld mag worden voor een mening. Ook niet voor een foute mening. Maar ik ben een democraat en de grens ligt toch wel bij het oproepen tot geweld”, zegt de Vlaams Belang-voorzitter daarover.

LEES OOK. De letterlijke “zattemanspraat” van Conner Rousseau: dit zijn de uitspraken die hem de kop kostten 

“Ik denk dat voor een publiek figuur, een politicus die een verantwoordelijkheid heeft en niet alleen zichzelf vertegenwoordigt, dat dat absoluut niet door de beugel kan. Ik vind aan de toog, digitaal of niet, daar ben ik veel milder, maar wanneer een voorzitter van een beleidspartij oproept tot politiegeweld op basis van huidskleur, al dan niet in een dronken bui… Dat is toch wel een brug te ver.”

“Het is uitgerekend weer links he”, gaat Van Grieken verder. “Je wordt in het racistisch hoekje geduwd als je kritiek hebt op de multiculturele samenleving, op de massamigratie en het opengrenzenbeleid, maar waar blijken de echte racisten te zitten? Bij de partijtop van Vooruit.”

LEES OOK. Radicale toon voor de eigen achterban wordt pak gematigder in de teksten waarmee Vlaams Belang naar andere partijen trekt 

Op het migratiecongres van Vlaams Belang afgelopen zondag klonken ook harde woorden als ‘crimineel import gespuis’ uit de mond van mandatarissen, maar volgens de voorzitter liggen die uitspraken toch anders dan de ‘zattemansklap’ van Rousseau. “Ik ben onverbiddelijk voor criminelen en islamfanatici, dat vinden wij gespuis. Mensen die de boel afbreken en mensen vermoorden. Maar we gaan niet iedereen over dezelfde kam scheren.”

Ook de uitspraken van Filip De Winter in een interview in Humo vorige week moeten volgens Van Grieken kunnen. “Dat is old school De Winter”, stelt hij. “Ik vind het te plat, omdat het voorbijgaat aan de essentie, maar het moet kunnen. (...) Al negen jaar lang heb ik twee regels, het mag voor het Vlaams Belang best radicaal zijn, maar niet te plat of marginaal. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, maar ik heb Filip daarover aangesproken. De essentie zit bij hem goed, maar ik vind niet dat de vorm de boodschap mag hinderen.”

LEES OOK. Dewinter doorkruist imago-operatie Van Grieken: “Het cordon sneuvelt over het politiek lijk van De Wever” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER