Direct naar artikelinhoud
NieuwsVooruit

Melissa Depraetere wordt ad-interimvoorzitter van Vooruit: ‘Het moet opnieuw over de essentie gaan’

Melissa Depraetere spreekt de pers toe als nieuwe ad-interimvoorzitter van Vooruit op 18 november.Beeld Photo News

Kamerfractieleider Melissa Depraetere volgt Conner Rousseau op als tijdelijk voorzitter van Vooruit. Dat werd zonet bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de partij. ‘De keuze is simpel: het is vooruit of achteruit.’

Melissa Depraetere wordt ad-interimvoorzitter van Vooruit. “Ons partijbureau heeft me gevraagd om de partij ad interim te leiden”, zegt Depraetere. “Ik heb dat aanvaard. Eerst en vooral omdat het weer over de essentie moet gaan omdat 2024 een belangrijk jaar wordt voor iedereen. De keuze is simpel: het is vooruit of achteruit. Met uw welvaart, met uw veiligheid. Overal waar extreemrechts bestuurt gaan mensen achteruit. Daarom verschijn ik hier, om het verschil te maken voor de gewone man. Met socialisten in de regering gaan de lonen en pensioenen erop vooruit en worden de belastingen verlaagd. Ik vind dat heel belangrijk. Wij maken een verschil voor de gewone man, en dat weet ik omdat ik een van hen ben.”

“Ik heb de uitspraken van Conner al eerder veroordeeld. Het strookt niet met waar de partij voor staat”, zegt Depraetere verder. “Ik heb ongelooflijk veel respect voor de keuze die hij gemaakt heeft. Conner heeft de partij hervormd, maar het is nu belangrijk dat onze partij het land kan hervormen.”

Lees ook

‘Kan je bekijken of er bodycambeelden van mij zijn?’: de ondergang van Conner Rousseau

De meesten wilden dat Conner Rousseau bleef: relaas van een emotioneel partijbureau

Bellen met Bart Eeckhout: ‘Conner Rousseau zal nog een grote rol blijven spelen in de partij’

‘Snel onder de indruk geraakt van Melissa’

“Conner heeft me de kans gegeven om opnieuw te werken aan gezondheidszorg”, zegt Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Ik ga me dubbel zo hard inzetten om te werken aan gezondheidszorg, om ervoor te zorgen dat we goede dingen kunnen doen.”

“Ik kende Melissa eerst niet, maar ik ben heel snel onder de indruk geraakt, onder meer door haar aanpak van concrete dossiers”, aldus Vandenbroucke.

‘Partijvoorzitter is een moeilijke job’

Politics is teamwork en daarom vind ik het zo fijn dat zelfs met het verlaten van de ploegleider er nog steeds een team is.” Volgens Gennez heeft Depraetere voldoende kwaliteiten om de rol als partijvoorzitter op zich te nemen. “Het moet opnieuw over essentie gaan, het ging de afgelopen dagen over wat er niet juist was. Het moet gaan over de gewone dromen van de mens”, zegt Gennez op de persconferentie.

Nieuwe fractieleider

In de komende dagen gaat de partij op zoek naar een nieuwe fractieleider. “De twee rollen zouden niet combineerbaar zijn”, zegt Depraetere.

Verder gunt Depraetere Rousseau de rust om na te denken over welke rol hij in de partij zal spelen: “We zien wel in de toekomst. We moeten niet alles over een andere boeg gooien, het was het werk van een team.”