© rr

Monument Leopold II op Hasselts Dusartplein beklad met rode verf

Hasselt -

Het monument Leopold II dat op het Hasseltse Kolonel Dusartplein staat, is vrijdagnacht beklad met rode verf. Met leuzen vragen de vandalen aandacht voor conflicten in de Palestijnse gebieden, Congo en Koerdistan.

Dirk Jacobs

“Het beeld was al eerder voer voor discussie en onregelmatigheden”, reageert Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Dat neemt niet weg dat het spijtig blijft dat mensen dit doen. We gaan alleszins, via ons cameranetwerk, dat nu met Winterland nog uitgebreider is dan anders, op zoek naar de daders. Het spreekt voor zich dat onze diensten volgende week bekijken hoe ze de rode verf van het beeld kunnen halen.”

Het monument is uit blauwe steen vervaardigd. Het stelt de verschillende beschavingsetappes voor uit de geschiedenis van Congo voor 1908. Een bronzen borstbeeld van Koning Leopold II torent erboven uit. Er is ook een opschrift: “Hulde aan Z.M. Koning Leopold II en aan al zijn Limburgse medewerkers”. Het werd gebouwd door het bestuur van de ‘Koloniale dagen van Limburg’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer