Melissa Depraetere volgt Rousseau op als voorzitter van Vooruit: "Het moet weer over de essentie gaan"

Melissa Depraetere is de nieuwe voorzitter van Vooruit. Ze maakte op een persconferentie bekend dat ze Conner Rousseau opvolgt, al zeker tot aan de verkiezingen in juni volgend jaar. 

Het partijbureau duidde Depraetere gisteren al aan als voorzitter. Deze voormiddag maakte ze dat officieel op een persconferentie, geflankeerd door onder anderen ministers Caroline Gennez en Frank Vandebroucke. 

"Het moet weer over de essentie gaan". Dat is volgens Depraetere de belangrijkste reden waarom ze de functie van Rousseau overneemt. "Wat Conner gezegd heeft, is heel fout, onaanvaardbaar en het strookt absoluut niet met waar wij als partij voor staan." Ze richt de blik naar de toekomst: "De keuze die voorligt volgend jaar in 2024 is heel belangrijk, maar is tegelijk ook heel simpel: het is Vooruit of het is achteruit."

Het is heel simpel: het is Vooruit of het is achteruit

Melissa Depraetere

Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar dat zal ze niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

Depraetere wil naar eigen zeggen inzetten op thema's waar ze ook als fractieleidster op werkte. "Ik wil het verschil maken voor de gewone man. Wij hebben met de regering koopkracht als allerbeste beschermd van de hele wereld. Met socialisten in de regering worden de pensioenen verhoogd en de btw verlaagd."

Bekijk - "Ik kom uit een gewoon arbeidersgezin", zegt Melissa Depraetere:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke: "Ik ben Conner heel dankbaar"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke reageerde tijdens de persconferentie voor het eerst op het ontslag van Rousseau, de man die hem weer minister maakte. "Ik ben persoonlijk zeer veel dank verschuldigd aan Conner. Daarnaast is ook de vriendschap in de partij heel erg zijn verdienste."

Hij sprak ook zijn vertrouwen uit in Depraetere als opvolger: "Ik was heel snel onder de indruk van haar." Vandenbroucke looft haar dossierkennis en haar manier van discussiëren: "Ze doet dat op de voorgrond, maar ook op de achtergrond. Ik heb heel veel vertrouwen in haar."

Caroline Gennez, zelf voorzitter van de socialisten tussen 2007 en 2011, benadrukte dat de bladzijde nu moet omgedraaid worden. "Het ging nu over een zatte nacht en het moet gaan over de dromen van gewone mensen." Over de toekomst van Rousseau binnen de partij - of hij bijvoorbeeld lijsttrekker blijft -, gaf de nieuwe voorzitter geen commentaar.

Officieel is Depraetere voorzitter ad interim. Ze blijft partijleidster tot aan de verkiezingen in juni 2024. Daarna volgen waarschijnlijk voorzittersverkiezingen.

Meest gelezen