In het zog van Venezolaanse vluchtelingen in Ecuador: "Een maand gestapt om hier te geraken"

Een tekort aan voedsel en medicijnen, hyperinflatie en een politieke crisis. Venezuela zit al meer dan tien jaar in een algemene impasse. Zo'n zeven miljoen Venezolanen zijn op de vlucht. Ze hopen op een nieuwe start in een ander land. Maar ook daar hebben ze het vaak moeilijk. Ze leven op straat, vinden geen werk of komen in de prostitutie terecht. Reporter Gillian Morreel sprak voor een nieuwe aflevering van "De Nomaden" met Venezolaanse vluchtelingen in Ecuador.

Cuenca ligt op zo'n vier uur rijden van de grens met Peru. Er zijn enorm veel vluchtelingen uit Venezuela. "Alle straten zitten vol Venezolanen en het zijn er steeds meer. Als ik zo rondkijk, denk ik dat de helft van Cuenca uit Venezolanen bestaat." Aan het woord is Carol die zelf gevlucht is uit Venezuela. "Ik ben nooit van plan geweest mijn land te verlaten. Laat staan te emigreren."

Een oliecrisis, corruptie, wanbeleid en de omstreden herverkiezing van de linkse dictator Maduro in 2018: het ging van kwaad naar erger in de ooit welvarende oliestaat. "De ene dag slaap je in je eigen bed, de volgende dag lig je op de grond en heb je zelfs geen deken." Carol kwam in Cuenca terecht en bleef niet bij de pakken zitten. Samen met haar man Alejandro maakt ze pizza's, die ze ook gratis gaat uitdelen op straat.

De ene dag slaap je in je eigen bed, de volgende dag lig je op de grond en heb je zelfs geen deken

Carol, gevlucht uit Venezuela
Liliana en haar kinderen

Een gratis pizza lijkt een klein gebaar, maar voor mensen die op straat leven, zijn alle kleine beetjes belangrijk. Liliana kwam van Venezuela naar Ecuador "Ik heb een maand gewandeld om hier te geraken, en er zijn veel mensen zoals ik die op straat leven en honger hebben. En vaak worden we ook vernederd. Maar wie het hart op de juiste plaats heeft, probeert te helpen."

Liliana verkoopt samen met haar man en haar kinderen vuilzakken op straat. "Elke dag verdien ik vijf tot tien dollar. Als ik meer dan vier dollar per dag verdien, kan ik een maand huur betalen en hoef ik niet op straat te slapen." Liliana en haar familie moeten knokken om te overleven. "In een ander land zijn we niet gelukkig. Ik zal pas gelukkig zijn in mijn eigen land, in mijn eigen huis."

Prostitutie

Iedereen gaat op zoek naar een manier om toch maar iets te verdienen. De één wast autoruiten, de ander verkoopt vuilzakken. Sophia is een jonge moeder die nog maar twee weken in Ecuador is. Zij werkt als sekswerker. "Het lijkt makkelijk verdiend, maar dat is het allesbehalve", vertelt Sophia. "Maar ik ben hier met mijn kinderen, dus ik moet wel werken om vooruit te geraken."

Videospeler inladen...

'Venezuela op de vlucht', de reportage van Gillian Morreel, is vanavond om 20.10 uur te beklijken in een nieuwe aflevering van De Nomaden op VRT Canvas of in de app van VRT MAX.

Meest gelezen