© AFP

Musk spant rechtszaak aan na berichten over advertenties naast nazipropaganda: “Nieuwe poging om adverteerders te misleiden”

Het socialenetwerkplatform X zal een rechtszaak aanspannen tegen de ngo Media Matters, die eerder deze week had gemeld dat advertenties van allerlei techbedrijven op X waren verschenen onder nazipropaganda.

gjs
Bron: BELGA

Elon Musk, baas van het platform dat voorheen Twitter was, kondigt aan dat het platform maandag de rechtszaak aanspant. Musk oordeelt dat Media Matters de echte gebruikerservaring op het platform “volledig verkeerd weergeeft”. Hij spreekt over een nieuwe poging “om vrijheid van meningsuiting te ondermijnen en adverteerders te misleiden”. In zijn verklaring stelt Musk dat X het recht op vrijheid van meningsuiting net verdedigt.

Media Matters, een ngo die strijdt tegen desinformatie, meldde donderdag dat adverenties voor technologiebedrijven zoals Apple, IBM en Oracle op X verschenen onder propaganda voor Adolf Hitler en andere nazisympathieën. Sindsdien schortten enkele grote bedrijven hun advertenties op X op. Volgens de krant New York Times gaat het dan om Apple, Disney, Paramount, Lionsgate en Warner.

X spant de rechtszaak aan tegen de ngo en “iedereen die heeft samengespannen in deze bedrieglijke aanval op ons bedrijf”, schrijft hij op X. “Hun besturen, hun donoren, hun netwerk van zwart geld, alles”, aldus nog Musk, zonder verder in detail te gaan.

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk zijn de regels op X inzake desinformatie versoepeld, zijn het aantal moderators verminderd en zijn verscheidene controversiële figuren opnieuw toegelaten op het socialemediaplatform. Volgens verschillende organisaties heeft dat geleid tot een stijging van desinformatie en haatspraak op X.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer