Schepenen Thomas Van Oppens en Bieke Verlinden op de plaats waar de dierenbegraafplaats komt.

Aanleg dierenbegraafplaats in Leuven van start gegaan: "Huisdier waardig en liefdevol laatste rustplaats geven"

In Leuven zullen inwoners vanaf de lente volgend jaar hun huisdier kunnen begraven op een dierenbegraafplaats. Die komt op een groen terrein naast begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo. "Het zal een groene, natuurlijke ruimte blijven, waar paaltjes aangeven waar de dieren begraven liggen", zegt schepen van Welzijn en Begraafplaatsen Bieke Verlinden (Vooruit). 

Dat er een dierenbegraafplaats zou komen in Leuven, was al in 2021 aangekondigd. Maar de zoektocht naar een geschikte locatie en de aanvraag van de nodige vergunningen namen heel wat tijd in beslag. Maar nu zijn de werken voor de aanleg gestart. De eerste begraafplaats in de stad komt in de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen, vlak bij de begraafplaats Diestseveld. 

"Wanneer je huisdier overlijdt, brengt dat veel verdriet met zich mee. Je wil je trouwe metgezel graag een waardig afscheid geven", zegt schepen van Dierenwelzijn Thomas Van Oppens (Groen). "Daarom vinden we het heel belangrijk dat er in Leuven een dierenbegraafplaats komt, waar mensen hun huisdier waardig en liefdevol een laatste rustplaats kunnen geven", vult schepen van Welzijn en Begraafplaatsen Bieke Verlinden (Vooruit) aan. "Want niet iedereen in de stad heeft een eigen tuin waar hij het dier kan begraven."

Bij de aanleg wordt het groene, natuurlijke karakter van de plek bewaard, er komt ook weinig verharding. "Kleine houten paaltjes, waaraan symbolen of bijvoorbeeld foto's van het dier gehangen kunnen worden, zullen aangeven waar de dieren begraven liggen. We gebruiken dus natuurlijke elementen die mee geïntegreerd zullen worden in het landschap", aldus nog Verlinden. 

In het voorjaar van 2024 wordt de dierenbegraafplaats officieel geopend. 

Meest gelezen