8 minuten lang liep alles goed, tot ook het ruimteschip Starship zelf ontplofte.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Tweede testvlucht van Starship is een succes (al is de grootste raket ter wereld wel ontploft)

De Starship, de grootste raket ter wereld, is met succes voor een tweede keer gelanceerd in de Amerikaanse staat Texas. Dit keer lukt de afkoppeling van de draagraket Super Heavy wél. Maar nadat het ruimteschip Starship zelf enkele minuten alleen had gevlogen, is het blijkbaar ontploft. Het plan om bijna helemaal rond de aarde te vliegen, is dus nog niet geslaagd, maar volgers spreken wel van een succes. 

Starship is de grootste raket ter wereld. Ze maakt deel uit van het commerciële ruimteprogramma SpaceX van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. De raket bestaat uit twee delen: een stuwraket, Super Heavy genaamd, en het eigenlijke ruimteschip. De volledige tweetrapsraket is zowat 120 meter hoog. 

In april was al een eerste lanceerpoging gedaan. Dat was deels een succes, omdat de raket effectief kon opstijgen. Maar net op het moment dat de draagraket zich zou loskoppelen, ontplofte alles. Het doel was om dit keer beter te doen en dat is ook gelukt. 

De lancering zelf verliep goed vandaag. Alle 33 motoren van Super Heavy werkten zoals gepland. Met succes ging de raket recht omhoog de ruimte in, met gejuich in het ruimtestation Starbase in Boca Chica (zuid-Texas) tot gevolg. 

BEKIJK - De lancering van Starship: spannende momenten in Texas.

Videospeler inladen...

Ook de afsplitsing van Super Heavy lukte, al ontplofte Super Heavy kort daarna. Een ramp was dat niet, want Super Heavy zou sowieso gecontroleerd neerstorten. Belangrijker was dat Starship zelf bleef doorvliegen, en dat alle zes stuwmotoren bleven werken.

So far, so good. Maar dan gebeurde het

Alles ging goed, maar enkele minuten later raakte het contact met Starship onderbroken. Er volgde een lange radiostilte, ook op de live uitzending. Uiteindelijk bleek dat de Starship ontploft was, na een achttal minuten vlucht. Starship bevond zich toen op 148 kilometer hoogte en kliefde door de ruimte met 24.000 kilometer per uur.

De ontploffing gebeurde net voor het moment dat de motoren zouden uitvallen -  Starship zou dan voldoende gelanceerd zijn om zonder stuwkracht het traject verder af te leggen. "We hebben contact verloren met de tweede trap", vertelde commentator John Insprucker op de livestream. "En we denken dat we de tweede trap (het ruimteschip Starship, red.) hebben verloren." 

We hebben contact verloren met de tweede trap... en ik denk dat we ook de tweede trap verloren hebben 

Commentator John Insprucker op de livestream

Het plan was om bijna volledig rond de aarde te vliegen tijdens een anderhalf uur durende vlucht. Starship had, als alles was gelukt, gecontroleerd moeten neerstorten voor de kust van Hawaï. Dat alles lukte dus niet. Maar omdat de vlucht het dit keer toch een heel stuk langer uithield dan in april, wordt het beschouwd als een volgende succesvolle stap. 

Een tijdlang was het ruimteschip zelfstandig op weg door de ruimte.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Felicitaties van de baas, maar ook van NASA

Elon Musk zelf feliciteerde zijn team na de "opwindende" tweede vlucht. Hij onderstreepte dat alle 33 Raptor-motoren van Super Heavy op de afspraak waren, en dat de loskoppeling is gelukt.

"Bij een test als deze heeft succes te maken met wat je eruit leert. De test van vandaag zal ons helpen om de betrouwbaarheid van Starship te verhogen met het oog op de toekomst en de interplanetaire plannen", liet SpaceX nog weten. 

Maar ook Bill Nelson, de baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, had lof in petto. Hij feliciteerde de SpaceX-ploeg voor de "vooruitgang" die vandaag is geboekt. "Ruimtevaart is een straf avontuur waarbij je de juiste instelling moet hebben - dingen gewoon doen en durven vernieuwen. Vandaag is een kans om te leren - en dan opnieuw te vliegen." 

Maanprogramma

Starship moet een belangrijke rol gaan spelen in de plannen om weer mensen op de maan te krijgen. De raket brengt daarbij een maanlander in een baan om de maan, waarin astronauten dan kunnen overstappen om uiteindelijk voet op de maan te zetten.

Starship moet later, in samenwerking met de NASA, ook vracht vervoeren richting de maan. In een latere fase moet Starship ook een rol gaan spelen in het reizen naar Mars. 

Starship stijgt op op de lanceerbasis Boca Chica in het zuiden van Texas.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen