Starship-raket van SpaceX ditmaal wel met succes gelanceerd, maar dan valt contact weg

De langverwachte tweede lancering van Starship, de grootste en krachtigste raket ooit gebouwd, is geslaagd. De SpaceX-raket bereikte de ruimte, maar daarna viel het contact ermee weg. De testvlucht was daarmee geen compleet succes.

gjs
Bron: Reuters

SpaceX had vrijdag de langverwachte tweede lancering van Starship, de grootste en krachtigste raket ooit gebouwd, en de Super Heavy-booster vanop de testlocatie in Texas met één dag uitgesteld vanwege technische problemen. Een onderdeel voor de stabiliteit tussen de twee verdiepingen van de raket in de afdaling, moest vervangen worden.

Toen dat euvel opgelost was, werd zaterdag overgegaan tot een nieuwe lancering. Die lukte probleemloos, aldus SpaceX. “Wat een succesvolle dag is dit, zeg”, kon je een van de ingenieurs van het bedrijf horen zeggen in de livestream.

De raket koppelde zich vervolgens los van de booster, maar toen liep het fout. De booster, die eigenlijk in de Golf van Mexico moest landen, ontplofte. De raket zelf bereikte de ruimte. De bedoeling van de testvlucht was dat die daar 90 minuten zou rondvliegen en vervolgens weer op aarde zou landen, maar dat deel van de test lukte niet. Op een hoogte van goed 144 kilometer ging het contact verloren. De raket en de booster zijn verloren gegaan. De gegevens van de testvlucht gingen verloren, maar het is hoe dan ook een stap in de goede richting. SpaceX had van tevoren gezegd dat het de kans op een volledig succesvolle test op 60 procent schatte.

De tweede testvlucht werd nauwlettend in de gaten gehouden door NASA, die op dit ruimtevaartuig rekent voor zijn retourmissies naar de maan. De eerste poging in het voorjaar mondde uit in een enorme explosie. Op 20 april vertrok Starship voor het eerst in volledige configuratie. Maar verschillende motoren werkten niet en SpaceX blies de raket na vier minuten opzettelijk op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer