Officeel is de Doorstraat vrijdag geopend, maar in de praktijk is ze nog steeds afgesloten© LEN

Heraangelegde straten in Kozen officieel ‘geopend’, maar toch nog steeds afgesloten

Vrijdag 17 november waren de inwoners van de Zwarteindestraat, Doorstaat en Eendepoelstraat in Kozen welkom voor de officiële inhuldiging van hun heraangelegde straten. Pikant detail; zelfs na een half jaar vertraging zijn de werken nog niet opgeleverd.

Luc Engelbos

Een leegstaande hal in de Doorstraat bood onderdak voor de receptie© LEN

Meer dan twee jaar geleden al, op 6 oktober 2021, werden de inwoners van de Doorstraat, Zwarteindestraat en Eendepoelstraat in Kozen uitgenodigd voor een infovergadering. Daar werden de plannen van Aquafin bekendgemaakt voor de aanleg van gescheiden riolering en heraanleg van hun straten. Volgens de planning moest alles klaar zijn voor de zomer van 2023, want dan zou de volgende werf al starten in de Grotestraat in Wijer. Maar die deadline werd bijlange na niet gehaald. Het gevolg was twee gelijktijdige werven, wat het doorgaand verkeer tussen Kozen en Wijer quasi onmogelijk maakte. “Het heeft allemaal veel te lang geduurd” en “slechte timing” waren dan ook veelgehoorde zinnetjes tijdens de openingsreceptie. “We zijn blij dat alle buurtbewoners hier terecht konden. Wij zijn een tijd geleden verhuisd naar het Industrieterrein. Deze hal is toch leeg en staat te koop”, zo zegt Roel Govaerts van Ramen Dexters.

In totaal waren daar zo’n 150 buurtbewoners opgedaagd, die allemaal getrakteerd werden op frietjes en een ijsje. “De werken hebben heel lang geduurd, veel te lang” zo sprak schepen van openbare werken Rohnny Schreurs (cd&v) de aanwezigen toe. “De aannemer was soms met te weinig volk aanwezig, waardoor deadlines niet werden gehaald. Dat had dan gevolgen voor de volgende fase, en zo ging het met de planning van kwaad naar erger. Maar ik ben toch blij dat we aan het einde van de rit overal gescheiden riolering en mooi heraangelegde straten hebben” zo besloot de schepen. Opvallend: het was dan wel de openingsreceptie, maar de werken zijn nog steeds niet klaar. Zelfs na al die vertragingen zijn de straten immers nog niet officieel opgeleverd. En dus staat er nog steeds een verkeersbord dat de straat is afgesloten en dat enkel plaatselijk verkeer is toegelaten... Krijgt aannemer Hermans dan een contractueel vastgelegde boete voor zo veel vertraging? “Het is niet onze bedoeling om met boetes te werken, dat is niet onze taak. Eigenlijk is ook Aquafin de opdrachtgever hier. En zo lang de weg niet officieel is opgeleverd, moet de signalisatie inderdaad blijven staan”, zei schepen Schreurs eerder deze week al tijdens de gemeenteraad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer