Sinterklaas komt aan in Antwerpen, betoging tegen Zwarte Piet in Kortrijk en Nederland

Wie stoute kinderen zoekt, moet niet in Antwerpen zijn. Bij zijn aankomst met de Stoomboot aldaar, moest de Sint vaststellen dat er ook dit jaar enkel brave kinderen zijn. In Kortrijk en in het Nederlandse De Lier werd betoogd tegen Zwarte Piet.

Belga dod

Na een lange reis is de stoomboot van Sinterklaas zaterdag aangemeerd ter hoogte van het Steen in Antwerpen. Van daar trok de goedheilig man samen met zijn Pieten naar het stadhuis, waar hij vanop het balkon heel goed nieuws aankondigde: ‘Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!’

De stoomboot arriveerde rond 14 uur in de Scheldestad. Zijn goede vriend Bart Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever ontvingen de Sint op de rode loper. De goedheilig man informeerde bij de burgemeester meteen naar de toestand van de daken. ‘De sinjoren zijn werkelijk geobsedeerd door hun daken. Al weken zijn ze aan het poetsen en roofing aan het leggen. De kreet van Peter Koelewijn, “Kom van dat dak af”, was hier vaak te horen rond etenstijd.’

Na de verwelkoming stapte de Sint met zijn gevolg richting Grote Markt. Onderweg begroette hij de kinderen aan de kant van de weg, nam hij tekeningen in ontvangst en deelden de Pieten snoep uit. Sinterklaas bedankte iedereen vanop een podium op het Steenplein om het regenweer te trotseren. Ook huishoudster Conchita, haar nichtje Palomita, Kneta Knieschijf en de twee kapiteins liepen mee in de stoet. Paardenverzorger Ramon en Slechtweervandaag, het trouwe paard van Sinterklaas, stonden hen op te wachten aan het stadhuis.

Actie in Kortrijk

Eerder op de dag, zaterdagochtend, kwamen Sinterklaas en zijn gevolg al aan op de IJzerkaai in Kortrijk. Naast heel wat kinderen en hun ouders tekenden ook een vijftiental actievoerders van België Kan Het present. Na eerdere acties in Ieper en Sint-Niklaas hield de actiegroep opnieuw een vreedzame betoging tegen het gebruik van Zwarte Pieten tijdens de intrede van de Sint. De actiegroep begrijpt niet waarom de stad koos voor een mix van roetpieten en traditionele Zwarte Pieten. ‘Een beetje racisme is nog steeds racisme’, klinkt het.

België Kan Het betreurt dat de helpers van Sinterklaas nog steeds helemaal zwart geschminkt zijn. Ook met andere stereotypen zoals het kroeshaar, de gouden oorbellen en de rode lippenstift wil de actiegroep komaf maken. ‘Zes jaar geleden al werd in Vlaanderen het Pietenpact gesloten, omdat politici, mediabedrijven en organisatoren van de grote intochten inzagen dat Zwarte Piet racisme is’, aldus medeorganisator Mirjam Henkens. ‘Waarom blijven steden als Kortrijk, Sint-Niklaas en Lier dan vasthouden aan zo’n figuur?’

De situatie in Kortrijk wordt door Henkens als totaal absurd bestempeld. Na eerdere heisa over de kwestie werd immers als compromis gekozen voor een mix van roetpieten en traditionele Zwarte Pieten. Anderzijds krijgt de stad Kortrijk wel lof omdat ze, in tegenstelling tot andere steden, toestemming gaf om te betogen.

Volgens de organisatie zocht een groep tegendemonstranten ook duidelijk de confrontatie op. ‘We kregen verwensingen naar ons hoofd geslingerd en de politie moest hen echt tegenhouden. Na de actie zijn we door de politie naar onze auto’s begeleid, maar het voelde toch allemaal heel onveilig’, zegt Henkens. De politiezone Vlas bevestigt dat enkele supporters van KV Kortrijk voor wat oproer zorgden. ‘Maar eigenlijk waren er uiteindelijk geen noemenswaardige problemen. Er is ook niemand gearresteerd’, aldus woordvoerder Thomas Detavernier.

Rellen in Nederland

In De Lier, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, escaleerde de situatie: tijdens een manifestatie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kwam het er tot rellen. De politie moest een groep mensen verdrijven die onder meer vuurwerk gooiden naar demonstranten, nadat agenten met schilden en wapenstokken eerder al geprobeerd hadden om de twee groepen uit elkaar te houden.

Kick Out Zwarte Piet protesteert bij de intocht van Sinterklaas tegen het uiterlijk van pieten. Een deel van de pieten is volledig zwart geschminkt, een ander deel ziet er met roetvegen alsnog te donker uit, vindt KOZP. De actiegroep arriveerde kort voor 13.30 uur per bus in De Lier, met veel politie in de buurt. Op straat liepen wat mensen met zwarte schmink op hun gezicht, auto’s toeterden en er klonk onder meer: ‘Oprotten uit De Lier.’

Na hun aankomst werden de demonstranten van KOZP met vuurwerk, eieren, blikjes en pepernoten bekogeld. Ook werd een zwarte rookbom gegooid. Rond 15 uur vertrokken de leden van de actiegroep weer.

Afgelopen nacht werden ook al politiecamera’s die waren opgehangen om de veiligheid te verzekeren tijdens de Sinterklaasintocht, bespoten met purschuim. De politie pakte vier personen op.