Rellen bij intocht Sinterklaas in Nederland: anti-Zwarte Pieter-demonstranten bekogeld met vuurwerk en eieren

Een protest in Nederland tegen de figuur van Zwarte Piet is zaterdag uit de hand gelopen. De politie in De Lier, in de buurt van Den Haag, verdreef een groep mensen die onder meer vuurwerk gooiden naar demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Agenten met schilden en wapenstokken probeerden de twee groepen eerder al uit elkaar te houden, meldt een ANP-verslaggever ter plekke.

Bron: De Telegraaf

Kick Out Zwarte Piet protesteert bij de intocht van Sinterklaas in De Lier tegen het uiterlijk van de pieten. Een deel van de pieten is volledig zwart geschminkt, een ander deel ziet er met roetvegen alsnog te donker uit, vindt KOZP. De actiegroep arriveerde kort voor 13.30 uur per bus in De Lier, met veel politie in de buurt. Op straat liepen wat mensen met zwarte schmink op hun gezicht, auto’s toeterden en er klonk onder meer: “Oprotten uit De Lier!”

Na hun aankomst werden de demonstranten van KOZP met vuurwerk, eieren, blikjes en pepernoten bekogeld. Ook werd een zwarte rookbom gegooid.

In de aanloop naar de sinterklaasintocht in het Nederlandse dorp werden politiecamera’s bespoten met purschuim. De politie hield vier personen aan. De camera’s zijn daar opgehangen om de veiligheid rond de intocht. De gemeente nam extra veiligheidsmaatregelen door de aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet. De groep is teleurgesteld dat burgemeester Bouke Arends niet het voortouw neemt om juist in het huidige Herdenkingsjaar Slavernijverleden de oude “racistische karikatuur Zwarte Piet” te laten verdwijnen.

Ook in Kortrijk werd er zaterdag geprotesteerd tegen Zwarte Piet. Een vijftiental actievoerders van België Kan Het hielden naast heel wat kinderen en ouders een vreedzame betoging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer