Van Tomorrowland tot Star Wars: grootste Belgische Lego-evenement strijkt dit weekend neer in Antwerpen

Antwerpen -

Brick Mania, het walhalla voor fans van Legoblokjes, strijkt dit weekend opnieuw neer in Antwerp Expo. Op een oppervlakte van 6.000 m² stellen standhouders hun mooiste creaties tentoon, waaronder zelfs een replica van Tomorrowland. Je kan ook deelnemen aan workshops en natuurlijk Lego kopen. En als alles zoals gepland verloopt, wordt er zelfs een wereldrecord verbroken.

Mischa Bludts

Dark ages

“Voor deze tiende editie hebben we het nog grootschaliger dan gewoonlijk aangepakt, met onder meer een tweede hal. Brick Mania is het grootste Lego-evenement in België en deze keer worden er circa 8.500 bezoekers verwacht”, vertelt Kris Gysen van organisator BeLUG (wat staat voor Belgian LEGO User Group).

Kris Gysen organiseert mee Brick Mania en is een grote fan van Star Wars© Jan Van der Perre

Hij is zelf uiteraard ook een onvoorwaardelijke fan van de Deense bouwsteentjes. “Het mooie van Lego is dat alle blokjes, hoe oud ze ook zijn, compatibel met elkaar zijn. Zowat iedereen speelde als kind met Lego. Vaak moet die als je ouder wordt tijdelijk plaats maken voor uitgaan en feestjes -de zogenaamde dark ages- maar dan krijg je later kinderen en voor je het weet begin je er weer mee te spelen.”

Kris is met name gefascineerd door het Star Wars-universum. “Ik heb alle bouwsets uit de volledige filmreeks, het is echt mijn passie. En ik moet toegeven dat het geen goedkope hobby is. Maar goed, dat geldt voor car tuning ook he.”

Jordy Schepens kon een Lego-set kopen die nog in zijn collectie ontbrak. Het resultaat staat binnenkort in een vitrinekast© Jan Van der Perre

Ook bezoeker Jordy Schepens uit Lommel is een grote fan van Star Wars. “Ik kon hier een set kopen die ik nog niet had, een speciale verjaardagseditie. Ik verzamel ze echt allemaal, al heb ik een voorkeur voor oudere sets. De originele Star Wars films zijn ten slotte veel beter dan de nieuwe. Sommige sets zijn heel prijzig -wat ik vandaag kocht is voor 190 euro een koopje- en ook plaatsgebrek thuis -elke afgebouwde set komt in een vitrinekast- wordt stilaan een probleem.”

Pieter Van Aerde en Peter Wouters bouwden Tomorrowland na© Jan Van der Perre

Tomorrowland

Pieter Van Aerde en Peter Wouters, uit Geel, maakten een podium na van Tomorrowland, van de editie die in 2019 plaats vond om precies te zijn. “De vorige keer hebben we de Burj Khalifa nagebouwd en nu zochten we een nieuwe uitdaging. En wat is er nog beroemder dan de hoogste wolkenkrabber ter wereld? Tomorrowland.”

De organisatoren van het échte festival kwamen al een kijkje nemen en waren behoorlijk onder de indruk. “Hopelijk krijgen we nu kaartjes voor de volgende editie”, lacht Pieter. “We kregen trouwens al heel wat aanvragen uit het buitenland om ons podium daar te tonen. Binnenkort gaan we dan ook, net zoals Tomorrowland zelf, op tournee.”

Hoeveel blokjes er in hun creatie verwerkt zitten, weten ze niet. “Maar het publiek bestaat uit exact 2549 Lego-ventjes.”

Steven van Dyk wil met 11.000 verschillende Lego-ventjes het wereldrecord verbreken© Jan Van der Perre

Wereldrecord

Een indrukwekkend aantal, maar dat verbleekt bij het aantal Lego-mannetjes waar Steven van Dyk uit Hombeek mee uitpakt: een slordige 11.000 en allemaal unieke exemplaren - er zitten geen twee dezelfde bij. Hij wil er tijdens Brick Mania een wereldrecord mee vestigen.

Hoe kwam hij op het idee? “Ik was aan het opruimen en besefte dat ik wel erg veel verschillende poppetjes had. Toen heb ik opgezocht wat het huidige wereldrecord in het Guinness Record Boek is en dat staat op 9.000 stuks. Het leek me haalbaar om dat te verbreken en dat is nu gelukt.”

Sommige Lego-mannetjes kunnen tot 400 euro kosten© Jan Van der Perre

De Lego-ventjes worden zaterdag en zondag door twee onafhankelijke experts geteld. De resultaten worden vervolgens naar het Guinness Record Boek gestuurd, waarop Steven in principe een officieel wereldrecord op zijn naam zal hebben staan.

Sommige poppetjes zijn erg zeldzaam: “Voor sommigen heb ik tot 400 euro betaald. Maar dat heb ik er graag voor over. Lego is voor mij de ideale uitlaatklep na een drukke werkdag. Ik heb ondertussen miljoenen blokjes, een hele zolder vol Lego.”

Lena Van Bercklaer uit Ekeren studeert voor kleuterleidster. “Met Lego-blokjes in de klas!”© Jan Van der Perre

Harry Potter

Ook Lena Van Bercklaer uit Ekeren speelt graag met de bouwstenen en bouwt liefst sets is gebaseerd zijn op de films van Harry Potter en -jawel- Star Wars. “Maar ook een set van pakweg een middeleeuws dorp is fijn om te maken.”

“Momenteel heb ik helaas wat minder tijd omdat ik voor kleuterleidster studeer. Al heeft dat wel als pluspunt dat we in de klas ook Lego hebben”, grinnikt ze. “We hebben thuis ook heel veel blokjes en maar goed ook want als student heb ik een beperkt budget. Maar als ik ergens een mooi figuurtje zie, zal ik het waarschijnlijk wel kopen. Voor grotere sets moet ik helaas altijd harde keuzes maken.”

Wat maakt Lego bijzonder? “Met een paar blokjes kan je zoveel verschillende dingen doen… De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. En als je werk bijvoorbeeld op de grond valt, dan begin je gewoon opnieuw – en soms is het resultaat dan zelfs nog beter. ” (mibl)

www.belug.be/brickmania/antwerpen

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer