Helikopter botst met taxiënd vliegtuig op Brussels Airport, gelukkig ging het om een rampoefening

© BELGA

Op de luchthaven van Zaventem is zaterdag een grootschalige rampoefening gehouden. Er werd een incident nagebootst waarbij een helikopter neerstortte op een taxiënd vliegtuig. De oefening is “positief” verlopen, evalueren Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, en Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren achteraf.

tg
Bron: BELGA

Het scenario dat zaterdag geoefend werd, was dat van een helikoptercrash: een helikopter van Defensie, met drie inzittenden, was neergestort op een taxiënd vliegtuig op het tarmac van Brussels Airport. In totaal namen 450 deelnemers deel aan de oefening. Daarbij waren ruim honderd figuranten, die de slachtoffers in het vliegtuig speelden. 

Na de fictieve crash repte allereerst de brandweer van de luchthaven zelf zich naar de plek van de ramp. Daarna kwamen ook onder meer externe brandweerdiensten, medische interventieploegen, de federale politie, defensie, rode kruis en de betrokken lokale autoriteiten ter plaatse. De inzittenden van het vliegtuig die niet gewond waren geraakt, werden naar het ‘passenger reception center’ gebracht, op een andere plek van de luchthavensite. 

De gewonde slachtoffers werden naar een veldhospitaal gebracht, de ‘vooruitgeschoven medische post’, die in de brandweerkazerne op het luchthaventerrein was ingericht. Daar aangekomen volgde een verdere triage, waarbij aangeduid werd welke slachtoffers zwaar- of minder zwaar gewond waren, om ze, indien nodig, zo snel mogelijk naar ziekenhuizen over te brengen. 

De hele oefening, die gestart was om 12.30 uur, duurde zowat zes uur. Gedurende die tijd kon de luchthaven volledig operationeel blijven.

Passagiers van vertrekkende en aankomende vluchten werden geïnformeerd dat de grootschalige aanwezigheid van politie-, brandweer- en medische diensten te maken had met het rampoefening en dat er geen enkele reden was tot ongerustheid.

Brussels Airport voert soortgelijke rampoefeningen elke twee jaar uit, in het kader van de veiligheidseisen van de European Union Aviation Safety Agency. Twee jaar geleden draaide de oefening bijvoorbeeld rond een brand in een vliegtuig.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen