© FN Herstal

Met dit ‘slimme wapen’ van Belgische makelij is het onmogelijk om iemand in het hoofd te schieten

Een wapen dat blokkeert als je naar het hoofd mikt. En dat enkel fikse bloeduitstortingen veroorzaakt. De Belgische wapenfabrikant FN stelde het deze week voor op de internationale beurs voor veiligheidsdiensten in Parijs. Het is vooral bedoeld om verdachten mee uit te schakelen zonder hen te doden of te verwonden, zo luidt het.

Thierry Goeman

FN Herstal, de wapenfabriek in Luik, kwam een paar jaar geleden al uit met de FN 303, een wapen dat projectielen afvuurt die een mengeling bevatten van van verf en metaalschilfers. Ideaal om verdachten te stoppen zonder hen te verwonden of te doden.

Onder meer speciale politie-eenheden in ons land gebruiken het om bijvoorbeeld gijzelnemers uit te schakelen. Maar ook de Franse politie maakt er dankbaar gebruik van tijdens manifestaties van de gele hesjes bijvoorbeeld om betogers op afstand te houden.

De nieuwste versie werd deze week voorgesteld op Milipol, de beurs voor veiligheidsdiensten in Parijs. Volgens gespecialiseerde media was er bijzonder veel aandacht voor het Belgische wapen.

“Veiliger dan taser”

Het is efficiënt, maar ook relatief veilig, volgens experts. Veiliger dan een taser bijvoorbeeld, die in gelijkaardige situaties wordt gebruikt.

Met dat verschil dat mensen met hartproblemen bij het gebruik van een taser of stroomstootwapen kunnen sterven. Omdat hun hart het begeeft door de elektrische schok die door hun lichaam wordt gejaagd.

Politiediensten die het al gebruiken, onder meer de Brusselse politie, zijn positief. Maar deze nieuwe versie kan nog meer.

Rubberen knuppel

De nu gepresenteerde FN Smart ProtectoR, de officiële naam van de FN 303T, heeft een trommel met vijftien projectielen. De impact van zo een projectiel, klinkt het, is ongeveer gelijk aan de impact van een ferme slag met een rubberen knuppel of wapenstok.

Veel meer dan een blauwe plek en een flinke buil houdt de verdachte er niet aan over. Maar op het moment dat iemand geraakt wordt, doet het zo veel pijn dat je even groggy bent en de politie de kans krijgt om op een veilige manier tussen te komen.

De belangrijkste troef van dit ‘slimme wapen’ is de software die er in verstopt zit. Mikt de politieman op het hoofd van een verdachte, zal het systeem een waarschuwing geven en blokkeert het wapen, wat de kans op een ernstig en mogelijk onomkeerbaar hoofdletsel moet uitsluiten.

De ingebouwde camera maakt bovendien opnamen van het moment dat er geschoten wordt, zodat die later kunnen gebruikt worden bij de nabespreking van een interventie of voor een gerechtelijk onderzoek.

Handschoenen die betogers afschrikken

Met deze handschoen kan je een elektrische schok toedienen.

Op de internationale beurs van Parijs waren naast het Belgische wapen nog andere opmerkelijke nieuwigheden te zien.

- De Shark Spike is ideaal om vluchtende bestuurders te stoppen. Extra stevige pinnen doorprikken iedere autoband. Maar vooral: deze spijkermat kan vanop afstand worden bediend en is in 2,5 seconden uitgerold.

- De SAPL GC5.1 is een modern politiewapen dat agenten in staat moet stellen de strijd aan te gaan met zwaar banditisme. Het gaat om een lichtgewicht riotgun met ergonomische grip. Het pompwapen kan met een hand bediend worden en kan geladen worden met zes patronen.

- Ook speciaal zijn de Estunglove handschoenen van Nexstun. Ideaal voor ordehandhaving bij manifestaties of voetbalwedstrijden. Vechtersbazen kunnen met deze lederen beschermende handschoenen een elektrische schok worden toegediend om hen terug te dringen.

- Of het Patrol Shield, een veiligheidsschild van de nieuwste generatie. Het beschermt politiemensen tegen de zwaarste kalibers van munitie die op hen wordt afgevuurd en wordt gebruikt bij invallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer