Obussen komen bovendrijven tijdens overstromingen: “Zelfs na honderd jaar is er nog steeds gevaar”

Volgens Steven De Meulenaere (DOVO) is er g© Thijs Pattyn/if

Ieper/Poperinge/Zonnebeke/Heuvelland/Mesen/Diksmuide/Lo-Reninge/Alveringem/Houthulst/Langemark-Poelkapelle -

Politiezone Arro Ieper publiceerde afgelopen vrijdag een foto op de eigen Facebookpagina van een aantal verroeste projectielen uit de Eerste Wereldoorlog, die langs de kant van een weg lagen in de natte Westhoek.

“Het vele water en de drassige grond drijven extra obussen naar het oppervlak”, luidt het bijschrift. “Zelfs na meer dan honderd jaar vormen deze nog steeds gevaar. Bij vondst bel je best 057/230.500 om ons te verwittigen, wij informeren op onze beurt dan DOVO.”

Het bericht is intussen honderden keren gedeeld. Extra navraag bij de politiezone leert dat de ‘vangst’ gebeurde tijdens het rooien van aardappelen. Dat moet nu snel gebeuren door de natte omstandigheden. Een volkswijsheid stelt dat drassige grond projectielen omhoog stuwt.

“Maar er is geen eenduidige verklaring voor”, zegt Steven De Meulenaere, adjudant bij ontmijningsdienst DOVO. “Ik denk dat het louter toeval is, de gemelde aantallen bij ons blijven nagenoeg gelijk. Zolang men de akkers blijft bewerken, zullen de munities nog een hele tijd blijven opduiken. Aanraken is en blijft uit den boze, zeker gezien de nog steeds explosieve en in sommige gevallen toxische inhoud. We hebben door het verloop van de tijd en verdere verroesting en aftakeling alsmaar meer lekkende toxische projectielen. Afdichtingen van meer dan honderd jaar oud zijn niet meer wat ze horen te zijn.”( ptb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen