Veilinghuis Arenberg Auctions

Koper bekend van akte waarmee Napoleon domein rond kasteel van Laken kocht

Sony Pictures België heeft de koopakte gekocht van het Koninklijk Domein van Laken, ondertekend door de Franse generaal en dictator Napoleon Bonaparte. Die akte werd vorige maand voor 6.250 euro geveild. De filmdistributeur was geïnteresseerd in de veiling door de release van de film "Napoleon" van regisseur Ridley Scott.

Wist je dat het koninklijk domein in Laken ooit bijna verkaveld werd? Het was Napoleon Bonaparte die dat tegenhield, door het domein in 1804 te kopen. Daar had hij zo’n 150.000 frank voor over.

De originele koopakte, die dus ondertekend werd door Napoleon, die daarmee de verkaveling van het huidige domein wou vermijden, werd midden oktober geveild voor 6.250 euro. De startprijs lag op 3.000 euro.

Symboliek

Sony Pictures België wilde de akte in handen hebben voor de promotie van de film over Napoleon, die vanaf woensdag te zien is in de bioscoop. Het bedrijf wil de akte "symbolisch overhandigen aan de huidige bewoner van het Domein van Laken", koning Filip dus, en ze teruggeven aan de koninklijke archieven.

Een bron bij het Paleis laat weten dat het document niet aan de koning overhandigd zal worden. De vertegenwoordiger van Sony Pictures België werd verzocht om zich tot het Algemeen Rijksarchief te wenden. 

Deze akte hielp ons te tonen welke impact Napoleon op ons land had 

"Napoleon had een enorme invloed in België. Deze akte hielp ons te tonen welke impact hij op ons land had. We wilden dat het document eigendom blijft van de Belgen, de koning", zegt Anny Schmit, managing director van Sony Pictures België.

De koopakte werd vandaag getoond op de avant-première van de film in Eigenbrakel. Daarna gaat het naar het museum over de Slag bij Waterloo, ook in Eigenbrakel. Wanneer het in het Rijksarchief terechtkomt, is nog onduidelijk.  

Meest gelezen