© AFP

Fles whisky verkocht voor recordbedrag van 2,5 miljoen euro

De duurste fles whisky ter wereld is zaterdag in Londen onder de hamer gegaan voor meer dan 2 miljoen pond (2,5 miljoen euro). Volgens veilinghuis Sotheby’s gaat het om een nieuw record voor een veiling van een fles wijn of sterke drank.

tg
Bron: BELGA

De fles van 75 centiliter van Macallan 1926 werd verkocht voor 2.187.500 pond (2,5 miljoen euro). De Schotse whisky, gedestilleerd in 1926, werd zestig jaar later gebotteld na rijping in eikenhouten vaten. Daardoor krijgt hij zijn donkere kleur. Het gaat om het oudste jaartal voor Macallan.

Sotheby schatte dat de fles tussen de 750.000 en 1,2 miljoen pond zou opbrengen. 

De fles die zaterdag verkocht werd zou de laatste kunnen zijn uit een serie van twaalf flessen met een etiket dat in 1993 werd ontworpen door de Italiaanse schilder Valerio Adami. Een van die flessen zou zijn vernield tijdens een aardbeving in Japan. 

De whisky (42,8°) komt uit het vat Macallan nummer 263, waarvan slechts 40 flessen werden geproduceerd. Een van de flessen van 70 cl werd in 2019 verkocht voor ongeveer 1,5 miljoen pond (ongeveer 1,7 miljoen euro), destijds eveneens een record. 

“Het is dezelfde vloeistof, maar met een ander etiket”, had Jonny Foyle, de whiskyverantwoordelijke bij Sotheby’s, eerder verklaard bij de voorstelling van de fles Macallan Adami.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer