Sony Pictures koopt door Napoleon ondertekende koopakte van Domein van Laken

De film Napoleon moet een kaskraker worden.© IMAGO/Landmark Media

Filmdistributeur Sony Pictures België heeft de koopakte gekocht van het Koninklijk Domein van Laken, ondertekend door de Franse generaal en dictator Napoleon Bonaparte. Ze betaalden er 6.250 euro voor.

tg
Bron: BELGA

Sony Pictures België was geïnteresseerd in de veiling vanwege de release van de film ‘Napoleon’ van regisseur Ridley Scott over de Fransman. Bedoeling was “lokale verankering” creëren, zegt managing director van Sony Pictures België, Anny Schmit.

De originele koopakte, die ondertekend werd door Napoleon Bonaparte, die daarmee de verkaveling van het huidige domein wou vermijden, werd midden oktober geveild voor 6.250 euro. De vertrekprijs lag op 3.000 euro. 

Sony Pictures België wou de akte in handen hebben voor de promotie van de biopic over Napoleon. De filmverdeler wil de akte ‘symbolisch’ overhandigen aan de huidige bewoner van het Domein van Laken, koning Filip dus, en ze teruggeven aan de koninklijke archieven. Een bron bij het Paleis laat evenwel weten dat het document niet aan de koning overhandigd zal worden. De vertegenwoordiger van Sony Pictures België werd verzocht om zich tot het Algemeen Rijksarchief te wenden. 

“Napoleon had een enorme invloed in België. Deze akte hielp ons te tonen welke impact hij op ons land had. We wilden dat het document eigendom blijft van de Belgen, de koning”, zegt Schmit. 

De koopakte zal te zien zijn op de avant-première van de film in Eigenbrakel op 18 oktober. Daarna gaat het naar het museum over de Slag bij Waterloo in Eigenbrakel. Wanneer het in het Rijksarchief terechtkomt is nog onduidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen