2023 TASRM and Getty Images

Na overlijden van fan tijdens eerste concert: Taylor Swift stelt tweede show in Brazilië uit door extreme hitte

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift (33) heeft beslist om haar tweede concert in Rio de Janeiro uit te stellen door de extreme hitte. Dat meldt ze in een boodschap op Instagram. Tijdens het eerste concert in Rio op vrijdagavond is een 23-jarige fan van Swift onwel geworden en nadien overleden. "Ik ben overdonderd door verdriet, nooit gedacht dat dit zou gebeuren", schrijft Swift daarover.

Swift is momenteel bezig met haar uitgebreide "The Eras"-tournee. In Brazilië staan zes concerten gepland, in Rio de Janeiro en São Paulo, voor meer dan 300.000 Braziliaanse fans.

Het is momenteel bloedheet in Brazilië door een hittegolf. Het kwik stijgt tot boven de 40 graden en de gevoelstemperatuur ligt door de hoge luchtvochtigheid nog een pak hoger. Té heet om nog op een veilige manier een concert voor duizenden mensen te laten doorgaan, vindt Swift.

"Ik schrijf deze boodschap vanuit mijn kleedkamer: er is beslist om de show van vanavond uit te stellen door de extreme hitte. De veiligheid en het welzijn van mijn fans, medeperformers en crew moet en zal altijd op de eerste plek staan", post de zangeres in een handgeschreven boodschap op Instagram.

Of het concert op zondagavond wel doorgaat, is nog een vraagteken. Daarna reist Swift normaal door naar São Paulo, waar ze komende week vrijdag, zaterdag en zondag zal optreden. Concertorganisator T4F (Time for Fun, red.) is bereid om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze willen meer veiligheidspersoneel en hulpverleners inzetten, gratis drinkwater voorzien in het stadion en concertgangers toelaten om zelf water mee te brengen.

BEKIJK - Fans schreeuwen om water tijdens het concert:

Videospeler inladen...

Fan overleden door de hitte

De beslissing van Swift komt er na het overlijden van een fan tijdens de eerste concertavond. Op vrijdagavond zijn duizenden mensen in het Nilton Santos Olympic Stadium in Rio onwel geworden door de hoge temperaturen. Volgens lokale hulpverleners vielen mensen flauw of vertoonden ze tekenen van uitdroging. Voor één vrouwelijke fan is de hitte fataal gebleken.

Ana Clara Benevides Machado (23) was flauwgevallen en werd ter plekke nog gereanimeerd in de hulppost. Daarna is ze naar het ziekenhuis gebracht, waar ze is overleden aan een hartstilstand. Of ze nog iets van het concert heeft gezien, is onduidelijk.

Via haar stories op Instagram heeft Swift ook gereageerd op dat voorval. "Ik kan niet geloven dat ik dit schrijf en ik kan niet eens onder woorden brengen hoe ondersteboven ik ben. Ik ga hierover niets kunnen zeggen op het podium, omdat ik overspoeld word door verdriet als ik hier nog maar aan denk", schrijft ze. 

"Met een gebroken hart gaan mijn gedachten uit naar haar familie en vrienden. Dit is het laatste wat ik dacht dat er zou gebeuren, na onze beslissing om naar Brazilië te komen."

Meest gelezen