Israëlische leger deelt beelden van tunnel onder Al Shifa-ziekenhuis, 31 premature baby's worden naar Egypte overgebracht

Het Israëlische leger heeft beelden verspreid, van de meterslange tunnel die ze gevonden heeft onder het Al Shifa-ziekenhuis. De 31 premature baby's die uit het Al Shifa-ziekenhuis zijn geëvacueerd, worden opgevangen in de buurt van de Egyptische grens en morgen overgebracht naar een Egyptisch ziekenhuis. Herlees hier de belangrijkste updates over het conflict tussen Israël en Hamas.

Wat heeft dit conflict doen oplaaien? Zaterdagochtend 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Een overzicht: de laatste ontwikkelingen in Gaza:

  • Er zijn gesprekken aan de gang over een gevechtspauze voor de vrijlating van tientallen gijzelaars in Gaza. Er is nog geen voorlopig akkoord, maar het Witte Huis "werkt er hard aan", klinkt het.
  • De deal zou een gevechtspauze van vijf dagen inhouden, waarbij gijzelaars in kleine groepjes om de 24 uur vrijgelaten zouden worden. Daarnaast zou ook extra humanitaire hulp binnengelaten worden. 
  • Het WHO werkt aan een evacuatieplan voor de achtergebleven patiënten in het Al Shifa-ziekenhuis. De evacuatie zou binnen de 24 à 72 uur moeten plaatsvinden, afhankelijk van de veiligheidssituatie.  
  • Gisteren werden honderden mensen werden uit het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad geëvacueerd, nadat het Israëlische leger een evacuatiebevel zou hebben afgevaardigd. 
  • Ongeveer 450 patiënten zouden in veiligheid gebracht zijn, maar honderden patiënten in kritieke toestand en tientallen baby's kunnen niet verplaatst worden en bevinden zich nog in het ziekenhuis.
  • Er is onduidelijkheid over het evacuatiebevel: volgens de ziekenhuisdirecteur hebben Israëlische grondtroepen de evacuatie bevolen, maar het Israëlische leger ontkent dat.
  • Hamas heeft nieuwe cijfers over het aantal doden en gewonden vrijgegeven. Er zouden zeker 13.000 mensen overleden zijn, onder wie 5.500 kinderen. Zeker 30.000 mensen zijn al gewond geraakt.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Israëlische minister van Inlichtingen: "Misschien moeten we de bevolking in Gaza vrijwillig buiten de Gazastrook onderbrengen?"

De Israëlische minister van Inlichtingen, Gila Gamliel, roept de internationale gemeenschap op om na te denken over de "vrijwillige verhuizing" van de bevolking in Gaza "naar een gebied buiten de Gazastrook, om humanitaire redenen". Ze stelt dit voor als alternatieve piste, "eerder dan geld vrij te maken voor de heropbouw van het huidige gebied binnen Israël." Dat zegt Gamliel in een artikel in The Jerusalem Post, een Israëlische krant. Ze is lid van de Likoed-partij van de Israëlische premier Netanyahu. 

"We hebben al verschillende oplossingen uitgeprobeerd, en alles is gefaald, zegt ze daarover. "Dat zou een win-winsituatie zijn: voor de burgers van Gaza, die een beter leven willen, en voor Israël ook, na deze verschrikkelijke tragedie."

De oorlog is intussen 44 dagen bezig. Sinds 7 oktober zijn er volgens Hamas zeker 13.000 doden gevallen aan de kant van Gaza. Naar schatting twee derde van de bevolking in het gebied is op de vlucht. Aan Israëlische kant zijn er op 7 oktober ongeveer 1.400 mensen gestorven. Sinds de start van de grondoperatie zijn ook 64 Israëlische soldaten om het leven gekomen.

Nieuwe cijfers van het Israëlische leger: "64 soldaten gedood sinds begin van de oorlog"

Sinds het begin van de oorlog zijn er 64 Israëlische militairen gesneuveld bij gevechten in de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische leger. Bij recente gevechten zijn er 5 Israëlische soldaten gedood. Vier van die slachtoffers waren reservisten. Ze zijn om het leven gekomen in het noorden van de Gazastrook.

Opnieuw betoging in Brussel, met honderdtal deelnemers

Een honderdtal betogers is vandaag bijeengekomen op het Luxemburgplein in Brussel om op te roepen tot vrede in het Midden-Oosten. De deelnemers, zowel van Joodse als van Arabische afkomst, wisselden van gedachten, na enkele toespraken.

De betoging kwam er op initiatief van het collectief Joods-Arabische Solidariteit en de Belgische komiek Farah. Het was de tweede gelijkaardige ontmoeting tussen Joodse en Arabische burgers. De bedoeling van de bijeenkomst is om het te hebben over de impact van het conflict in de Gazastrook bij hen teweegbrengt, zonder het te hebben over politiek.

Houthi-rebellen bevestigen: "We hebben Israëlisch schip gekaapt en naar haven in Jemen afgeleid"

Een groepering Houthi-rebellen uit Jemen bevestigt nu ook officieel dat ze een Israëlisch schip hebben gekaapt in de Rode Zee, en afgeleid hebben naar een haven in Jemen. "We behandelen de bemanning van het schip in overeenstemming met de Islamitische voorschriften en waarden", aldus een woordvoerder van de militie.

Israël heeft eerder vandaag al gecommuniceerd over de kaping van het schip door de groepering. Het Israëlische leger benadrukt dat er geen Israëlische burgers aan boord zijn van het vrachtschip.

BEKIJK - een nieuwe reeks hulpgoederen wordt naar Gaza gebracht

Videospeler inladen...

BEKIJK - beelden van de tunnel onder het AL Shifa-ziekenhuis, die het Israëlische leger ontdekt zou hebben

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen een tunnel van 55 meter lang ontdekt onder het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad. Israël is al dagen op zoek naar een commandocentrum van Hamas onder dat ziekenhuis. Ze hebben nu beelden verspreid van hun ontdekking.

In een verklaring zegt het Israëlische leger dat ze een tunnel hebben blootgelegd op 10 meter diepte, 55 meter lang afgesloten met een versterkte deur, bestand tegen explosies. Voor Israël bewijst de ontdekking dat Hamas wel degelijk terroristische infrastructuur had uitgebouwd onder het ziekenhuis.

Hamas bevestigt dat ze een heel netwerk van honderden kilometers aan tunnel hebben uitgebouwd, maar ontkent tegelijk met klem dat er tunnels of bunkers zijn ondergebracht onder publieke infrastructuur zoals een ziekenhuis.

Videospeler inladen...

Nieuwe dodentol in Gaza: 13.000 overlijdens, zegt Hamas

Sinds de start van de oorlog op 7 oktober zijn er zeker 13.000 mensen langs de kant van Gaza overleden. Dat meldt Hamas. Daarbij zijn zeker 5.500 kinderen en naar schatting 3.500 vrouwen. Er zouden ook zeker 30.000 mensen gewond zijn geraakt.  

Volgens het gezondheidsministerie van Hamas zijn ook 41 leden van eenzelfde familie omgekomen bij een Israëlische aanval op hun woning in een wijk in het centrum van Gaza-Stad. Het ministerie heeft de lijst met namen van de 41 slachtoffers gepubliceerd.

VN-secretaris-generaal Guterres "diep geschokt" over twee aanvallen op VN-scholen in 24 uur tijd

VN-Secretaris Generaal Antonio Guterres is "diep geschokt" over de aanval op twee VN-scholen in Gaza,  in minder dan 24 uur tijd. "Tientallen mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, werden gedood en raakten gewond toen ze veiligheid zochten in gebouwen van de Verenigde Naties", zegt Guterres in een verklaring.

De VN-baas benadrukt nog eens dat honderdduizenden mensen op de vlucht onderdak zoeken in gebouwen van de Verenigde Naties in de Gazastrook, zeker nu er intenser wordt gevochten. Die VN-gebouwen zijn onschendbaar. Guterres herhaalt ook dat de oorlog in Gaza "onthutsend en onaanvaardbaar" veel burgerslachtoffers maakt en roept nog eens op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren.

Stille mars in Parijs voor vrede, met bekende Franse actrices op kop

Duizenden mensen zijn zondag opgestapt in Parijs voor een stille en apolitieke mars voor vrede in het Midden-Oosten. Onder hen ook enkele bekende Fransen, zoals actrices Isabelle Adjani en Emmanuelle Béart. Veel manifestanten droegen witte vlaggen of armbanden of een blauwe vlag met een witte vredesduif op of het woord "vrede", zegt persbureau AFP.

De Belgische actrice Lubna Azabal, hoofdrolspeelster in "Rebel" van Adil El Arbi en Bilall Fallah, is één van de organisatoren van het initiatief. Ze krijgt de steun van meer dan 600 mensen uit de Franstalige cultuurwereld. Ze kiezen bewust voor een stille manifestatie, "een andere manier om ons uit te drukken zonder partij te kiezen", aldus de Franse actrice Julie Gayet.

Ook vorige week was er al een mars in Parijs die veel volk lokte. Toen stapten ongeveer 100.000 mensen op tegen antisemitisme. In verschillende Franse steden zijn er verspreid over het weekend verschillende pro-Palestijnse optochten geweest, met telkens enkele honderden of duizenden deelnemers.

Actrices Isabelle Adjani en Emmanuelle Béart

Franse president Macron: "We zijn bereid om 50 gewonde kinderen uit Gaza te verzorgen"

Frankrijk is bereid om een groep gewonde kinderen uit Gaza op te vangen, als dat nuttig en noodzakelijk is. Dat heeft de Franse president Macron laten weten in een lange post op X.

Specifiek laat hij weten dat er zieke of gewonde kinderen uit Gaza die nood hebben aan dringende zorg, opgevangen en verzorgd kunnen worden in Franse ziekenhuizen. Frankrijk zou bereid zijn om tot 50 ziekenhuisbedden hiervoor vrij te maken. De Fransen zouden ook de nodige middelen inzetten, om de gewonde kinderen veilig over te brengen naar Frankrijk "als dat nuttig en noodzakelijk is".

Meest gelezen