Laatste wens van vrouw die aan kanker overleed gaat in vervulling: de ziekenhuisrekeningen van anderen afbetalen

Via een ingenieuze geldinzameling konden in de Verenigde Staten miljoenen aan achterstallige medische kosten betaald worden. Het brein achter de operatie: een jonge moeder die afgelopen week overleed aan eierstokkanker maar nog een laatste wens in vervulling wilde laten gaan.

Nina Bernaerts

“Als je dit leest, betekent het dat ik ben overleden. Het spijt me maar het is echt kak en jullie weten het. De oorzaak was eierstokkanker. Ik hield van ieder van jullie met heel mijn hart en ik beloof dat ik wist hoeveel jullie van mij hielden. De vijf maanden die ik thuis omringd door zorgverleners kon doorbrengen met mijn familie en vrienden in Virginia, Rhode Island en New York waren magisch.” Het zijn de laatste woorden die Casey McIntyre (38) neerpende op haar sociale media. De jonge vrouw stierf afgelopen weekend na een vier jaar durende strijd tegen eierstokkanker.

Maar voor ze stierf bedacht ze nog een plan om de medische kosten van anderen te helpen afkopen. Zelf prees ze zichzelf namelijk gelukkig, ze had een goede ziekteverzekering en werd tijdens haar behandelingen niet overstelpt met medische rekeningen. Maar dat was zeker niet het geval voor al haar lotgenoten. “Om mijn leven te vieren, heb ik besloten anderen te helpen door hun medische kosten te dekken. Ik ben mij er van bewust dat ik geluk heb om toegang te hebben tot de beste verzorging die er is. Maar niet iedereen in ons land kan rekenen op de beste verzorging”, schrijft ze doelend op het feit dat de ziekenhuiskosten in de VS danig kunnen oplopen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de volwassen Amerikanen gemiddeld 5.000 dollar aan medische schulden meetorst, vooral mensen die in het ziekenhuis belanden, chronisch ziek zijn of geregeld medicatie nodig hebben. McIntyre bedacht daarom een plan dat al het geld dat opgehaald werd na haar dood zou dienen om de kosten van anderen te dekken.

© AP

LEES OOK. Estée uit Brasschaat krijgt rekening van ruim 46.000 euro voor ziekenhuisopname in de VS: “Ik hoop nog over de prijs te kunnen onderhandelen”

18 miljoen dollar

Het verhaal van de jonge moeder raakt internationaal een gevoelige snaar. Via de website RIP Medical Debt (RIP Medische kosten) werd op enkele dagen tijd maar liefst 185.000 dollar ingezameld ter ere van McIntyre. Het is Andrew Rose Gregory, Casey’s echtgenoot die de zaak nu behartigt. “Zij had een goede verzekering en dan nog werden we geregeld overstelpt met administratie. Wat bij ons heel erg binnenkwam is het feit dat er echt goede kankerbehandelingen bestaan maar dat die niet voor iedereen bereikbaar waren gezien de hoge kosten die eraan verbonden zijn. In plaats van te dromen van een medicijn tegen kanker, wilden we gewoon mensen helpen die overspoeld worden door medische schulden”, zei hij aan persagentschap AP.

Volgens de organisatie achter de website RIP Medical Debt is elke gedoneerde 100 dollar in realiteit zo’n 10.000 dollar waard, de inzameling van 185.000 dollar komt zo overeen met 18 miljoen dollar aan schulden. De organisatie koopt namelijk “schuld portefeuilles” af, tegen een fractie van de eigenlijke onderliggende schuld. McIntyre zelf hoopte op ‘zes cijfers’ maar dat bedrag werd ondertussen dus ruimschoots behaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER