© AP

Oekraïens leger zegt Russen 3 tot 8 kilometer te hebben teruggeduwd bij Dnjepr

Het Oekraïense leger heeft de Russen naar eigen zeggen “drie tot acht kilometer” teruggeduwd op de oever van de rivier Dnjepr. Het gaat om de eerste schatting met cijfers over de vooruitgang van de troepen in de door de Russen bezette zone sinds het begin van het tegenoffensief.

gjs
Bron: BELGA

“De voorlopige cijfers variëren tussen drie en acht kilometer, in functie van de specifieke kenmerken, de geografie en de topologie van de linkeroever”, aldus legerwoordvoerster Natalia Goemenjoek aan de Oekraïense televisie. 

Als de cijfers bevestigd worden, gaat het om de grootste opmars gaan van Kiev tegenover de Russen in enkele maanden tijd. De informatie kon niet op een onafhankelijke manier bevestigd worden.

“Nog veel werk”

De woordvoerster gaf niet aan of de Oekraïense troepen de zone in Cherson nu volledig controleren en of het Russische leger zich heeft teruggetrokken. “De vijand zet zijn artillerievuur op de rechteroever voort”, aldus Goemenjoek, die het heeft over “tienduizenden Russische soldaten” in de zone. “We hebben nog veel werk”, zei ze ook.

Het langverwachte offensief van Kiev dat in juni gelanceerd werd, is geen succes gebleken tot nu toe. Kiev kon enkel de controle heroveren over een aantal dorpen in het zuiden en het oosten van het land. 

Robotyne

Het laatste grote succes dat Kiev meldde was de herovering in augustus van het dorp Robotyne in de regio Zaporizja. Oekraïne hoopte dat die herovering het leger zou toelaten om meer bezette zones te bevrijden, maar dat is niet gelukt.

De verovering van extra posities op linkeroever van de Djnepr zou een grote aanval in het zuiden mogelijk maken. Maar dan moet Oekraïne er wel in slagen om extra manschappen, voertuigen en materieel te ontplooien naar het moeilijk bereikbare zand- en moerasgebied.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer