© REUTERS

Wie deze Tesla te snel doorverkoopt, riskeert een enorme boete

Wie een Tesla Cybertruck koopt en die binnen het jaar weer doorverkoopt, moet een boete van liefst 50.000 dollar (46.000 euro) betalen aan de autobouwer. Dat is in alle stilte toegevoegd aan de overeenkomst die je moet ondertekenen bij de aankoop, ontdekten gespecialiseerde nieuwssites.

gjs

Een geschatte 750.000 mensen staan op dit moment op de wachtlijst voor een Tesla Cybertruck. Eind november zouden de eerste exemplaren van de langverwachte wagen er eindelijk moeten zijn. Dat wordt een groot moment voor het bedrijf, dat daarmee een stap zet in een van de meest winstgevende segmenten van de Amerikaanse markt. Het bedrijf gaat daarmee ook de concurrentie aan met elektrische pick-ups van onder meer Ford en Rivian.

In de overeenkomst die klanten ondertekenen wanneer ze de wagen kopen, staat een belangrijk hoofdstuk alleen voor deze specifieke wagen. “Je gaat ermee akkoord dat je in het eerste jaar na de levering de wagen niet doorverkoopt of daar pogingen toe onderneemt”, staat er te lezen. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 50.000 dollar (46.000 euro). Wie zondigt, kan ook een verbod opgelegd krijgen om ooit nog Tesla-voertuigen te kopen.

Woekerprijzen

Dat het bedrijf daar zo streng voor is, heeft volgens experts alles te maken met het feit dat Tesla naar eigen zeggen capaciteit heeft om meer dan 125.000 pick-ups per jaar te maken. Veel minder dan het aantal wagens dat al besteld is dus, en het bedrijf zou er bevreesd voor zijn dat kopers hun bestelling annuleren zodra exemplaren na de eerste leveringen tweedehands aangeboden worden. Het doet ook de mogelijkheid ontstaan dat de eerste wagens aan woekerprijzen doorverkocht worden.

Nog in de overeenkomst staat trouwens dat klanten hun Cybertruck kunnen terugverkopen aan Tesla als daar een “goede reden” voor is. Wat die eventuele goede reden zou kunnen zijn, wordt niet verduidelijkt. En het volledige bedrag van hun voertuig krijgen klanten uiteraard niet terug. Aan de hand van de gereden kilometers en eventuele slijtage wordt de prijs bepaald.

De Cybertruck wordt trouwens niet meteen in Europa verwacht. Meer zelfs: als er dan al een Cybertruck hier uitkomt, zal dat wellicht een aangepaste versie zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer