© AFP

WHO-team stelt massagraf vast en werkt aan dringend evacuatieplan voor Al-Shifa-ziekenhuis: “Het is een zone des doods”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werkt aan een “dringend evacuatieplan” voor de patiënten die zich nog in het Al-Shifa-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook bevinden. Na een bezoek zaterdag wordt dat ziekenhuis omschreven als een “zone des doods”. De evacuatie zou binnen de 24 à 72 uur moeten plaatsvinden, afhankelijk van de veiligheidssituatie.

gjs
Bron: BELGA

Volgens WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus bezochten VN-medewerkers zaterdag het ziekenhuis dat bezet wordt door het Israëlische leger gedurende ongeveer een uur, wegens de erg risicovolle omstandigheden. “Ze zagen dat dit ziekenhuis niet langer kan functioneren: geen water, geen eten, geen stroom, geen brandstof en medische uitrusting ontbreekt”, klinkt het. Het afval in de ziekenhuisgangen stapelt zich op, wat het risico op infecties vergroot. In een persbericht van de WHO wordt de toestand in het ziekenhuis omschreven als een “zone des doods”. “Er waren duidelijk tekenen van beschietingen. Ons team zag een massagraf aan de ingang, waar meer dan tachtig mensen begraven waren.”

“Gezien deze betreurenswaardige situatie en de toestand van vele patiënten, inclusief baby’s, hebben de gezondheidsmedewerkers steun gevraagd om de patiënten die niet langer levensreddende zorg kunnen krijgen, te evacueren. We werken samen met partners aan een dringend evacuatieplan en vragen de volledige steun (...) De huidige situatie is ondraaglijk en niet te rechtvaardigen”, schrijft de WHO-topman op X. Hij dringt aan op een wapenstilstand.

Veel overblijvenden

Zaterdag hebben honderden mensen het Al-Shifaziekenhuis in Gaza-stad verlaten, maar niet iedereen was daartoe in staat. Volgens de WHO zouden er nog zo’n 291 patiënten en 25 personeelsleden in het ziekenhuis zijn. “Een dertigtal baby’s bevindt zich in extreem kritieke toestand, twee patiënten liggen op intensieve zorgen zonder beademing en 22 dialysepatiënten kunnen geen levensreddende behandeling ondergaan (...) 29 patiënten kunnen niet bewegen zonder hulp wegens ernstige verwondingen aan de ruggengraat”, staat in het persbericht.

De WHO wil de patiënten overbrengen naar het Nasser-ziekenhuis of het Europese ziekenhuis in het zuiden van de Gazastrook, hoewel die ook al aan hun maximumcapaciteit zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer