© ATV

Boechoutenaren planten bos met 6.000 bomen en struiken: “Speelplekken en wandelpaden op komst”

Boechout -

Jeugdverenigingen, schoolklassen, gemeentepersoneel… twee jaar na de eerste boomplantactie krioelde het in de Molenbeekvallei alweer van het volk, dat 6.000 bomen in de grond stak. “Er is nog wel degelijke ruimte voor natuur in de Zuidrand van Antwerpen. Maar we zien die te weinig, door de versnippering.”

Filip Spoelders

Samen met Provincie Antwerpen kocht de gemeente Boechout de afgelopen jaren 6,5 hectare grond in de Molenbeekvallei. Op één deel werd in 2021 een voedselbos met 2.000 bomen gepland. Nu komen er nog eens 6.000 bij.

“Deze nieuwe bomen capteren jaarlijks 170 ton CO². Ondertussen beschouwt de Vlaamse overheid ook 42 hectare van de vallei als natuurreservaat. In het nieuwe bos willen we speelplekken, een vlonderpad en wandelpaden aanleggen. Dit is trouwens niet het einde van het verhaal van de Molenbeekvallei. Hier bevindt zich het gebied waar de Molenbeek aan de oppervlakte komt. Maar de vallei loopt via Vremde door richting Broechem en zelfs een stukje tot in Lier. Er zijn zeker nog percelen die aangekocht kunnen worden voor natuurontwikkeling”, vertelt burgemeester Koen T’Sijen (Pro Boechout-Vremde).

Schepenen Philip Verstappen en Kris Swaegers en burgemeester Koen T’Sijen. Rechts steekt ook gedeputeerde Luk Lemmens de spade in de grond.© Filip Spoelders

Het gemeentepersoneel en de Boechoutse schoolkinderen van Sint-Gabriël plantten afgelopen week de eerste bomen. Tijdens het weekend was het dan de beurt aan de jeugdverenigingen en andere Boechoutenaren. Ze kregen hulp van Natuurpunt en Bosgroep Antwerpen. Ook het Agentschap Natuur en Bos steunt het project.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) plantte mee een boom in de Molenbeekvallei. “In de Antwerpse Zuidrand is nog open ruimte maar we zien die niet, door de versnippering en de bebouwing. We willen deze stukken met elkaar verbinden. Met dertig hectare vorig jaar, zestig dit jaar en zestig volgend jaar willen we tegen eind 2024 trouwens 150 hectare nieuw bos hebben geplant in onze provincie.”

Iedere Boechoutenaar mocht één of meerdere bomen in de grond steken.© Filip Spoelders

De regenval van de laatste dagen toont een bijkomende opdracht voor dit deel van de vallei. “In de Molenbeekvallei welt de Molenbeek. Dit gebied functioneert als spons en als buffer bij hevige regenval. Natuurpunt zal hier een inclusief vlonderpad aanleggen, zodat het gebied toegankelijk wordt voor alle inwoners”, vult schepen voor Milieu en Klimaat, Kris Swaegers (Groen) aan.

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© Filip Spoelders

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boechout