Hans Put Productions

Lichtkunstwerk Cloisterama ingehuldigd in Beringse Mijnkathedraal

Het lichtkunstwerk "Cloisterama" van de Schotse kunstenaar David Batchelor is ingehuldigd aan de Mijnkathedraal in Beringen. 68 spitsbogen van de kathedraal werden voorzien van een lichtinstallatie om de kathedraal letterlijk in de spotlights te zetten. "We wilden echt een wow-effect bij het publiek", vertelt An Moons (VOLUIT), schepen van Cultuur en Erfgoed.

De Mijnkathedraal in Beringen zal voortaan nog meer opvallen met het nieuwe lichtkunstwerk "Cloisterama" van de Schotse kunstenaar David Batchelor. In 68 spitstorens van de kerk is een lichtinstallatie van LED-strips aangebracht die bedoeld zijn om de kathedraal met verschillende kleuren letterlijk te laten schitteren.

De inspiratie voor het kunstwerk is de jarenlange renovatie van de glasramen. De kleuren zijn gebaseerd op de lichtinval en het kleurenpalet dat de glasramen veroorzaken.

"De spitsbogen worden belicht in 11 felle kleuren, dit met respect voor het erfgoed", legt An Moons (VOLUIT), schepen van Cultuur en Erfgoed uit. "Het resultaat is een onregelmatige regenboog die verwijst naar de geloofsfunctie van de kerk, maar ook symbool staat voor diversiteit en inclusiviteit. Het kunstwerk laat het atrium letterlijk licht uitstralen en geeft de kathedraal een nieuwe, hedendaagse uitstraling en een warme en kleurrijke gloed. Zo wordt de Mijnkathedraal opnieuw een baken voor de gemeenschap."

Radio2

De keuze voor kunstenaar David Batchelor werd gemaakt tijdens een participatieproject, samen met de burgers van Beringen-Mijn. "Hij begreep het beste hoe we het kunstwerk zagen. We hadden op voorhand met de burgers drie criteria opgesteld: het kunstwerk moest de architectuur in de verf zetten, het moest naar de glasramen verwijzen en het moest een symbolische betekenis hebben van multiculturaliteit. We wilden echt een wow-effect bij het publiek", aldus de schepen.

Het kunstwerk werd feestelijk ingehuldigd met een orkest
Radio2

"Het is schitterend"

Het kunstwerk werd gisteren officieel ingehuldigd voor het publiek. Het wow-effect dat de stad wilde creëren, is bij veel mensen geslaagd. "Ik vind het buitengewoon, het is echt prachtig", vertelt toeschouwer Berte Laenen. "Ik ben heel trots dat onze kathedraal zo mooi geworden is. Het is veel mooier dan ik verwacht had."

Ook Bruno Sprengers was onder de indruk. "Het is echt schitterend. Dit geeft de Mijnkathedraal een prachtiger uitstraling die iedereen moet zien."

Het kunstwerk is goed voor een investering van 123.000 euro, waarvan ongeveer de helft gefinancierd wordt door Vlaanderen, 25.000 euro door de provincie Limburg en 38.250 euro door stad Beringen.

Meest gelezen