© REUTERS

EK 2024. Spaans drama ondanks overwinning, Servië bibbert even maar mag toch naar EK

Ook Servië treedt volgende zomer aan op het EK in Duitsland. De Serviërs hadden tegen Bulgarije genoeg aan een gelijkspel en dat werd het ook in het Dubocicastadion in Leskovac (2-2). Spanje was al zeker en won van Georgië, maar zag toptalent Gavi uitvallen.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De Belgische scheidsrechter Erik Lambrechts zag hoe de Serviërs van bij het begin de bal monopoliseerden en voorbij het kwartier dik verdiend op voorsprong kwamen via Milos Veljkovic, die op de goede plek stond om een aanvankelijk geruststellende 1-0 op het bord te koppen. Aan de overkant bleef de Servische doelman Vanja Milinkovic-Savic (ex-Standard) werkloos tot de Bulgaarse kapitein Kiril Despodov vanop zijn linkerflank naar binnen kapte en de bal van buiten de zestien op de lat knalde. 

De Serviërs gingen na rust te veel op hun lauweren rusten en lieten de Bulgaren zomaar langszij komen via Georgi Rusev (59.). De mannen van Dragan Stojkovic raakten in paniek en kregen tien minuten later een tweede treffer te slikken via Despodov. Srdjan Babic (82.) liet de thuissupporters een zucht van opluchting slaken door een nieuwe corner in het Bulgaarse doel te knikken. 

© EPA-EFE

Op hetzelfde moment hield Hongarije de punten thuis tegen Montenegro (3-1). Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai (67. en 68.) wiste met twee treffers in twee minuten het openingsdoelpunt van Slobodan Rubezic (36.) uit, in het slot maakte Adam Nagy (90+3.) het helemaal af.

In groep G is Hongarije groepswinaar met achttien punten, te weinig om als reekshoofd de bokaal in te mogen tijdens de loting op 2 december. De Serviërs mogen als tweede mee naar de eindronde, de Montenegrijnen moeten vrede nemen met plek drie. Litouwen eindigt als vierde met zes punten, de Bulgaren tellen als vijfde en laatste twee punten minder.

© AFP

Drama voor Spanje

Er stond voor ‘La Roja’ niet echt meer op het spel aangezien de Spanjaarden al zeker waren van kwalificatie voor het EK. Schotland kon nog wel naar groepswinst springen, maar dan moest het winnen van Noorwegen en Spanje verliezen van Georgië.

Beide zaken gebeurden niet aangezien de Schotten op 3-3 bleven steken en de Spanjaarden met 3-1 wonnen. Khvicha Kvaratskhelia wiste in de tiende minuut nog wel de openingstreffer van Robin Le Normand (4.) uit, maar via Ferran Torres (55.) en een owngoal van Luka Lochoshvilli (72.) trok de thuisploeg aan het langste eind.

Feest in Valladolid? Niet echt. Spanje zag namelijk toptalent Gavi uitvallen. De Barcelona-speler scheurde zijn kruisband en miste met zekerheid het EK (en de Olympische Spelen). Torres haalde een shirt van zijn onfortuinlijke landgenoot boven bij zijn doelpunt.

© AP

Portugal won met 2-0 van IJsland en trekt met een perfecte 30 op 30 naar het EK. Bruno Fernandes (37.) en Ricardo Horta (66.) scoorden voor de ploeg van bondscoach Roberto Martinez. Slovakije (22 punten) mag als nummer twee mee naar Duitsland. Dankzij goals van Robert Bozenik en Lubomir Satka werd met 1-2 gewonnen van Bosnië & Herzegovina.

Luxemburg won met 0-1 van Liechtenstein en eindigt knap als derde met 17 punten.

© AFP

Zweden klopt Estland

Zweden heeft zondagavond in groep F zijn EK-kwalificatiecampagne winnend afgesloten. In de Friends Arena wonnen de Zweden met 2-0 van Estland, een match die er niet meer toe deed, nadat beide ploegen al eerder in de EK-kwalificaties geen aanspraak meer maakten op de eindronde in Duitsland.

Het eerste doelpunt van de partij kwam via Viktor Claesson (22.), die een voorzet van Anderlecht-verdediger Ludwig Augustinsson overhoeks binnenkopte. Na de onderbreking kroop de doelpuntenmaker in een rol van aangever en schotelde hij Emil Forsberg (55.) de 2-0 voor na een prachtige combinatie door het hart van de Estse defensie. Het laatste wapenfeit in de wedstrijd was het afscheid van de 34-jarige middenvelder Albin Ekdal, die zichtbaar geëmotioneerd een streep trok onder zijn zeventig caps bij de Zweedse nationale ploeg.

Op hetzelfde moment loodste Romelu Lukaku de Rode Duivels met vier goals voorbij Azerbeidzjan naar groepswinst (5-0). De Belgen, die finaal uitkomen op twintig punten, gaan als reekshoofd de bokaal in bij de loting op 2 december. Oostenrijk mag als tweede mee naar Duitsland, Zweden sluit de EK-campagne af met tien punten op plaats drie. Azerbeidzjan heeft na acht speeldagen zeven punten verzameld en komt uit op plek vier, Estland kon maar een puntje rapen en eindigt troosteloos laatste.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer