Lauren (20) struikelde over zijn schoen, met fatale gevolgen: “Een vriend probeerde hem nog weg te trekken”

Lauren (20) overleed zaterdagochtend nadat hij gegrepen werd door een auto.© Tom Palmaers.

Diepenbeek -

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een tragisch ongeval het leven gekost aan Lauren Adamczyk. De 20-jarige jongeman stak met vier vrienden de Nieuwstraat in Diepenbeek over, toen hij gegrepen werd door een auto. “Hij was een jongen die nog sorry zou zeggen als iemand hem pijn deed.”

Thomas Jansen Marij Wyers en Geert Houben

Lauren Adamczyk was zaterdag kort na middernacht samen met vier vrienden onderweg naar een nachtwinkel, gelegen aan de Nieuwstraat in Diepenbeek. Die baan staken ze samen over, ter hoogte van het kruispunt met de Rozendaalstraat. Maar dan liep het vreselijk mis. “Lauren is tijdens het oversteken gestruikeld over z’n eigen schoen”, vertelt Noah Moscato, de beste vriend van Lauren. Hij was niet bij het groepje tijdens de bewuste nacht, maar kent hen allemaal goed. “Daardoor is Lauren gevallen op de weg, waar net een auto aankwam. Eén van de vier aanwezige vrienden heeft nog geprobeerd om hem weg te trekken, maar dat is niet gelukt. Het is onwaarschijnlijk dat één stomme schoen zo’n gevolgen kan hebben.”

Na de aanrijding kwamen de hulpdiensten nog ter plaatse, maar een reanimatie mocht niet baten. Van de bestuurder was op dat ogenblik geen spoor meer. De 46-jarige chauffeur gaf zich pas zaterdagochtend aan bij de politie. Doordat het onderzoek naar het ongeval nog in volle gang is, werd hij gearresteerd en later ook aangehouden door de onderzoeksrechter. Zijn rijbewijs is op last van het parket ingetrokken. “Op zaterdagochtend waren de afgenomen adem- en drugstest negatief”, zegt parketmagistraat Katja Vandoren. Later zijn nog bloedtesten afgenomen, maar de resultaten hiervan zijn nog niet bekend.

‘This is the life’

Het gerechtelijk labo, een wetsgeneesheer en een verkeersdeskundige bekijken hoe het ongeval is gebeurd. “Zaterdag is ook de auto van de bestuurder onderzocht”, zegt de parketmagistraat. In dit onderzoek worden alle sporen bekeken, zowel op de plaats van het ongeval, alsook de schade aan het voertuig. Met formules en analyses wordt onder andere de snelheid van het voertuig berekend en er kan worden afgeleid waar het slachtoffer werd gegrepen.

Het overlijden van Lauren laat diepe sporen na bij de Diepenbeekse jeugd. Chiro Ludi zorgde zaterdag op hun jaarlijkse fuif ‘God Zei Drank’ voor een passend eerbetoon door om midddernacht ‘This is the life’ van Amy McDonald te draaien, één van de lievelingsliedjes van Lauren. “Zelf was hij hier geen leider of lid, maar velen van ons kenden hem goed”, zegt Lauren Coosemans, hoofdleidster van Chiro Ludi. “We zijn dan ook erg aangedaan. Dit eerbetoon kwam er in overleg met zijn familie.”

“Voor altijd mijn kleine broertje”

Aan de plek van het ongeval legden tal van vrienden ook bloemen, kaarsjes en knuffels neer. “We gaan je zo missen”, stond er bij een foto van Lauren. Getekend: “Je gekke vrienden.” Noah is een van hen. Zaterdag bezocht hij de plek waar Lauren om het leven kwam. “Hij was een fantastische kerel”, zucht Noah. “Lauren was zo iemand die nog sorry zou zeggen als iemand hem pijn deed. Dat maakte hem zo graag gezien, hij had simpelweg geen vijanden.”

Lauren studeerde recent af als zorgkundige en werkte, samen met Noah, in het weekend in woonzorgcentrum Ter Rooierheide in Diepenbeek. “Ook daar was hij heel graag gezien. Niet alleen door de collega’s, maar ook door de bewoners. Lauren was afgestudeerd, maar dacht er wel aan nog verder te studeren. Die kans werd hem afgelopend weekend brutaal afgenomen.”

Geliefd bij jong én oud dus. Dat blijkt ook uit de vele reacties op sociale media. “Woorden schieten ons te kort met het nieuws dat wij afgelopen nacht kregen”, schrijft zijn zus in een post op Instagram, waarbij ze ook enkele foto’s van haar en haar broer deelt. “Lauren, voor altijd mijn kleine broertje. Ik hou van u voor altijd.” Ook zijn nonkel neemt op Facebook afscheid van “zijn lief neefje”. “Dit komt binnen. Kapot van verdriet. We gaan u zo missen, mijn vriend. Malaga, Kreta enz… onze vakanties. De gesprekken over het leven. We houden van je.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer