Sam Altman bouwde OpenAI uit tot een miljardenbedrijf én wereldleider in artificiële intelligentie.© REUTERS

Investeerders ‘not amused’: OpenAI zwaar onder druk om pas ontslagen topman al terug te halen

Amper twee dagen nadat OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, zijn topman Sam Altman (38) de laan had uitgestuurd, hebben enkele belangrijke aandeelhouders het bestuur gedwongen om met Altman te onderhandelen over een terugkeer. Dat vernam The Wall Street Journal van verschillende bronnen.

Altman, die OpenAI in 2015 mee oprichtte en het met de lancering van ChatGTP in 2022 uitbouwde tot wereldleider op het vlak van artificiële intelligentie, werd vrijdag met onmiddellijke ingang ontslagen. Het ontslag volgde op een intern onderzoek waaruit bleek dat “hij niet consistent openhartig was in zijn communicatie naar het bestuur en dat daardoor de uitoefening van zijn verantwoordelijkheden werd gehinderd”. En dus zegde het bestuur zijn vertrouwen in de topman per direct op.

Het ontslag, dat als een donderslag bij heldere hemel kwam, zou echter wel eens van korte duur kunnen zijn. Volgens de Amerikaanse zakenkrant reageerden enkele belangrijke investeerders ‘not amused’. Onder meer Microsoft pompte omgerekend 14 miljard euro in OpenAI. Sam Altman zou niet weigerachtig staan tegenover een comeback, maar eist in ruil wel een nieuw bestuur en interne machtswijzigingen. (krs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer