Vooral bij vrouwen met kinderen helpt vierdaagse werkweek minder goed: meer stress en verminderde sociale relaties

© Shutterstock

De vierdaagse werkweek – vijf werkdagen in vier dagen presteren – werd exact een jaar geleden ingevoerd. Onderzoekers aan de UGent gingen na wat de effecten zijn.

De onderzoekers namen diepte-interviews af met werknemers maar ook met leidinggevenden. De overgrote meerderheid op beide niveaus gaf aan dat de werk-privébalans verbeterde in een vierdaagse werkweek. Maar toch gaven enkele vrouwelijke ondervraagden aan dat de balans voor hen net slechter was geworden omdat een vierdaagse werkweek werkt met een vast uurrooster en een vaste vrije dag.

Het merendeel van de ondervraagden ondervond geen bijkomende fysieke klachten. Eén iemand gaf zelfs aan een betere fysieke conditie te hebben dankzij de mogelijkheid om te sporten in de vrije dag. Enkele werknemers rapporteerden wel meer rug- en nekklachten en een minder kwalitatieve slaap.

LEES OOK. Vlamingen kiezen niet voor een vierdaagse werkweek: “Een Belgische werkweek telt vijf dagen en daar is heel ons bedrijfsleven op geënt”

De vierdaagse werkweek blijkt bij het grote merendeel ook geen effect te hebben op het risico op burn-out. Behalve bij vrouwen met kinderen. Zij rapporteerden wel een verhoogde mentale stress om werkuren bij te houden, verminderde gevoelens van autonomie, een verhoogd werk-familieconflict en verminderde sociale relaties. Dat werd ook bevestigd door de ondervraagde leidinggevenden.

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen